Doamnele și domnișoarele care ajung în acest sfârșit de săptămână la mall-ul dintre Cluj-Napoca și Florești pot să beneficieze de teste gratuite anti-HPV și Babeș-Papanicolau. Reprezentanții Institutului Oncologic din Cluj au dus în parcarea mall-ului Vivo un laborator mobil, în care azi, sâmbătă și duminică sunt efectuate teste gratuite.

Institutul Oncologic din Cluj a câștigat un proiect european prin intermediul căruia Uniunea Europeană finanțarea 170.000 de teste destinate depistării cancerului de col uterin. Proiectul este derulat în cele șase județe din Transilvania de Nord: Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Bihor. În acest sfârșit de săptămână, doamnele și domnișoarele care au peste 24 de ani se pot testa gratuit, fără programare. Laboratorul mobil al Institutului Oncologic a fost amplasat chiar în parcarea centrului comercial, iar primele doritoare de testare au și sosit. Laboratorul va rămâne la fața locului până duminică, la ora 17.00.

România se află într-o situație nefericită la nivel european. În fiecare an, 3.300 de femei sunt depistate cu cancer de col uterin. Tot în fiecare an, 1.700 de femei pierd lupta cu această boală. Dacă s-ar testa din vreme, cancerul de col uterin ar putea fi prevenit sau tratat. De aceea, reprezentanții Institutului Oncologic din Cluj au creat un centru de testare și în mediul rural, în comuna Gilău, și au investit într-un laborator mobil, care va merge în toate cele șase județe, pentru a realiza testele necesare reducerii incidenței acestei boli.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *