Instituțiile de învățământ special aflate în subordinea Consiliului Județean Cluj au celebrat Ziua Unirii Principatelor Române, un eveniment cu o importanță istorică deosebită pentru poporul român. 

Astfel, în spiritul versurilor ,,Hai să dăm mână cu mână/Cei cu inima română’’, elevii Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Cluj–Napoca, coordonați de cadrele didactice, au descoperit semnificația zilei de 24 ianuarie 1859 și rolul domnitorului moldovean Alexandru Ioan Cuza în înfăptuirea statului național România Unită. Prin intermediul proiectelor și concursurilor tematice, al prezentărilor power-point, dar și al filmelor documentare, tinerii au învățat despre Mica Unire, evenimentul istoric care stă la temelia României de azi.

La nivelul Liceului Special pentru Deficienți de Auz, momentul a fost sărbătorit prin lucrări care ilustrează semnificațiile acestei zile, respectiv portul popular românesc și tricolorul național.

Școala Profesională Specială Samus s-a alăturat, printr-o serie de acțiuni, celebrării acestui moment, derulate sub sloganul „ÎN 24 IANUARIE, TOȚI ROMÂNII CÂNTĂ HORA UNIRII!”.

Școala Gimnazială Specială Transilvania Baciu a marcat, la rândul său, așa cum se cuvine această ocazie, prin diverse programe specifice.

Ziua Unirii Principatelor Române a fost comemorată prin manifestări și ateliere de lucru și de către elevii și cadrele didactice de la Liceul Tehnologic Special Dej. Acestea au constituit modalități de aducere aminte de cei cărora le datorăm România de astăzi și de a transmite generațiilor viitoare istoria formării statului român.

Cu prilejul Micii Uniri, Școala Gimnazială Specială Huedin, a avut inițiative ale căror obiective au constat în: dezvoltarea sentimentului de mândrie patriotică și a capacității de a exprima propriile opinii şi trăiri emoționale în legătură cu evenimentul istoric.

De asemenea, la nivelul Școlii Gimnaziale Speciale – Centru de Resurse și Documentare privind Educația Incluzivă/Integrată au avut loc activități comemorative. În cadrul orelor de consiliere, elevii claselor gimnaziale au urmărit prezentări ale semnificației acestui eveniment, au ascultat Hora Unirii și și-au demonstrat cunoștințele prin completarea unui rebus .

Cu ocazia zilei de 24 ianuarie, în cadrul Grădiniței Speciale Cluj-Napoca au fost desfășurate exerciții care au evocat însemnătatea momentului istoric din 1859. Acestea au fost realizate pe grupe de nivel, copiii fiind antrenați în activități artistico-plastice, adaptate particularităților individuale și de vârstă, precum: colaje, pictură, desene în contur(port popular românesc, steagul României), au cântat și au dansat Hora Unirii.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *