Sonda de tip rover, Curiosity, lansată de NASA pe Marte, a furnizat dovezi potrivit cărora pe Planeta Roșie s-ar afla atomi de carbon. Unii savanți cred că existența carbonului ar putea să fundamenteze ipoteza potrivit căreia pe Marte ar fi existat viață, cel puțin la nivelul microorganismelor.
Concret, roverul Curiosity a ajuns pe Marte în anul 2012, în craterul Gale. Acesta ar fi fost provocat, acum 3,5 – 3,8 miliarde de ani, în urma impactului cu un meteorit. Ulterior, unii dintre cercetători cred că acest crater ar fi adăpostit un lac, în care ar fi putut să existe micororganisme capabile să producă metan.
Ei au formulat această metodă după ce roverul Curiosity a forat în roci marțiene care au toate însușirile unor roci de tip sedimentar. Ulterior, probele au fost încălzite la 850 de grade, pentru a fi descompuse în elemente chimice, ulterior analizate de cercetătorii NASA.
În acest proces, unele dintre probe au eliberat metan. Atunci când au analizat acest gaz, savanții au descoperit carbon; mai exact izotopul C13. Ei au comparat acest izotop cu cel descoperit în roci sedimentare descoperite în Australia, care datează acum 2,7 miliarde de ani.
Cercetătorii NASA afirmă că există mai multe ipoteze cu privire la originea carbonului pe Marte. Doar una dintre ele se bazează pe faptul că acest element chimic ar fi generat viață, într-o manieră similară cu cea de pe Pământ, unde atomii de carbon reprezintă cea mai importantă ”materie primă” a organismelor vii. O altă ipoteză se referă la faptul că atomii de carbon ar fi putut să provină din praf stelar.