Scleroza multiplă, una dintre bolile degenerative pentru care nu există în prezent un tratament eficient, ar putea deveni vindecabilă. Cercetătorii de la universitatea americană Harvard au descoperit că această boală degenerativă este cauzată de un virus numit Epstein-Barr. Identificarea cauzei acestei boli ar putea duce la dezvoltarea unui medicament antiviral care să ducă la tratarea și vindecarea sclerozei multiple.
Practic, scleroza multiplă este o boală provocată de virusul Epstein-Barr care atacă celulele care compun teaca de mielină de protejează neuronii. Boala afectează sistemul nervos central.
Până acum, cauza acestei boli era necunoscută. Cercetătorii de la Școala de Sănătate Public T.H. Chan din cadrul Universității Harvard au fost în măsură să identifice virusul care provoacă boala la capătul unui studiu care s-a întins pe foarte mulți ani, în cadrul căruia au analizat probe biologice recoltate de 10 milioane de militari americani. Aceste probe sunt recoltate de două ori pe an.
În urma acestui studiu, cercetătorii au identificat 955 de militari americani care sufereau de scleroză multiplă. Identificarea cauzei bolii a fost cu atât mai dificilă cu cât 95 la sută dintre adulți sunt infectați cu acest virus, însă boala nu se declanșează decât la anumite persoane. Mai mult, debutul bolii se produce la aproximativ 10 ani de la momentul infectării.
La nivel mondial, aproximativ 2,8 milioane de persoane suferă de scleroză multiplă. Studiul cercetătorilor americani a fost publicat în revista Science.