Medicii clujeni au realizat un adevărat salt în domeniul tratării cancerului de sân. În prezent, 9 din 10 paciente supraviețuiesc în lupta cu această boală. Mai mult, trei sferturi dintre ele reușesc să se vindece, mai ales cele care au șansa de a-și depista boala la timp. Pentru a le convinge pe doamne și domnișoare să se adreseze medicilor specializați în lupta cu această boală, zeci de studente de la Facultatea de Medicină și angajate ale Institutului Oncologic din Cluj-Napoca participă în această perioadă la o amplă campanie de educare și de informare, organizată inclusiv în mall-uri sau alte centre comerciale.

Lupta împotriva cancerului a înregistrat progrese semnificative în ultimii ani, mai ales după realizarea hărții genomului uman. Noile cunoștințe le permit savanților să propună medicamente inovatoare în fiecare an. Astfel, cresc șansele pacienților în lupta cu cancerul. În mod special, în domeniul cancerului de sân, depistarea precoce este foarte importantă, spune doctorul Doina Piciu, de la Institutul Oncologic Ion Chiricuță din Cluj-Napoca.

Un element fundamental în depistarea cancerului este dotarea din domeniul imagisticii medicale. În comparație cu celelalte centre medicale din România, Institutul Oncologic să foarte bine. Însă ar fi loc de mai bine, dacă sunt luate în calcul centrele medicale de talie mondială, mai spune Doina Piciu.

O mare șansă pentru modernizarea și dotarea Institutului Oncologic este reprezentată de fondurile europene. Banii europeni au fost utilizați pentru a cumpăra dotări de ultima generație, pentru a moderniza circuitele medicale și pentru a instrui personalul Institutului clujean.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *