Hipoterapia sau terapia cu ajutorul cailor este tot mai răspândită în Transilvania. Programele de hipoterapie și-au dovedit eficiența în tratarea unor afecțiuni din spectrul autist, dar și în prevenirea unor boli ale coloanei vertebrale, cauzate de sedentarismul prelungit. Vârstele celor care practică hipoterapia sunt foarte variate, de la câțiva anișori la 80 de ani.
Centrele de hipoterapie devin tot mai numeroase în Transilvania. Tot mai multe persoane recurg la terapia asistată de cai, după ce această metodă și-a dovedit eficiența în tratarea unor afecțiuni. Psihologii recomandă hipoterapia pentru copiii care suferă de tulburări din spectrul autist, iar părinții spun că această metodă dă rezultate foarte bune, pentru că micuții călăreți învață să relaționeze cu animalul și, mai apoi, cu societatea.
Hipoterapia este excelentă și pentru a îmbunătăți condiția fizică a persoanelor care suferă de afecțiuni de tip locomotor.
Există și părinți care își duc copiii la hipoterapie pentru a le îmbunătăți condiția fizică, afectată de învățământul on-line, care a presupus ore îndelungate petrecute în fața calculatorului.
Există și adulți care fac hipoterapie pentru a combate efectele sedentarismului prelungit. În această categorie intră persoane care își petrec foarte mult timp în birou. Astfel, printre cei care fac hipoterapie pentru a preveni afecțiuni ale coloanei vertebrale se numără judecători, contabili sau IT-ști.