Copiii vor suferi, în medie, de şapte ori mai multe valuri de căldură şi de aproape trei ori mai multe secete, inundaţii şi pierderi de recolte din cauza schimbărilor climatice cu accelerare rapidă, arată un raport al organizaţiei Save the Children (Salvaţi Copiii). Copiii din întreaga lume se vor confrunta cu o creştere importantă a episoadelor de caniculă, inundaţii şi secetă de-a lungul vieţii în comparaţie cu bunicii lor, au indicat cercetătorii luni, adolescenţi din numeroase state, de la Nepal la Australia. Ei i-au îndemnat pe liderii omenirii să nu închidă ochii la această problemă, relatează Thomson Reuters Foundation preluată de Agerpres.

Cei din statele cu venituri reduse şi medii vor duce greul. Copiii afgani riscă să se confrunte cu până la de 18 ori mai multe valuri de căldură în comparaţie cu vârstnicii, iar copiii din Mali cu până la de 10 ori mai multe pierderi de recolte, potrivit RFI România.

”Oamenii suferă, nu ar trebui să închidem ochii… Schimbările climatice reprezintă cea mai mare criză din această epocă”, a declarat Anuska, o adolescentă în vârstă de 15 ani, care şi-a povestit experienţa referitoare la înmulţirea valurilor de căldură, a ploilor intense şi a pierderilor de recolte în ţara ei, Nepal. ”Sunt îngrijorată de schimbările climatice, de viitorul meu. Ne va fi aproape imposibil să supravieţuim”, a spus Anuska jurnaliştilor.

Save the Children nu a dezvăluit numele complet al ei şi al altora care au vorbit alături de ea, pentru a proteja identitatea acestora, a indicat organizaţia.

Cercetarea, o colaborare între Save the Children şi climatologi de la Vrije Universiteit Brussel din Belgia, a evaluat expunerea pe întreg parcursul vieţii la o gamă de evenimente climatice extreme a copiilor născuţi în 2020 în comparaţie cu cei născuţi în 1960.

Publicat în revista Science, studiul se bazează pe angajamentele de reducere a emisiilor luate în contextul Acordului climatic de la Paris din 2015, estimând că temperaturile globale vor creşte cu 2,6 – 3,1 grade Celsius peste valorile din perioada preindustrială. Acest lucru ar avea un ”impact inacceptabil asupra copiilor”, spun reprezentanții Save the Children.

”Criza climatică este în esenţă o criză a drepturilor copilului”, a declarat Inger Ashing, director executiv al Save the Children.

Citiți mai mult AICI

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *