Două organizații neguvernamentale din Cluj au redactat și publicat un manual de sustenabilitate. Lecțiile din acest manuale vor fi predate în școlile din cinci orașe. Prin intermediul acestei inițiative, reprezentanții Băncii pentru Alimente și ai Clujului Sustenabil vor să îi educe pe copii în sensul reducerii unor fenomene precum risipa alimentară.

România se confruntă cu o adevărată risipă a resurselor. Acest fenomen adâncește sărăcia cu care se confruntă numeroase persoane, care aruncă mai multă mâncare decât își pot permite. Un bun exemplu în acest sens este pâinea. În fiecare an, un român, în medie consumă 96 de kilograme de pâine și aruncă alte 22 de kilograme de pâine, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic.

În total, în România, anual, sunt aruncate peste 2,5 milioane de tone de alimente pe an. Dacă ar fi încărcate în camioane, aceste alimente ar umple o coloană de mașini care s-ar întinde între București și Munchen. Românii cumpără mai multe alimente decât le trebuie acasă, însă un factor de risipă este reprezentat de mesele festive, spune specialistul în gastronomie Adi Hădean.

În aceste condiții, manualul de sustenabilitate este mai mult decât necesar. Lecțiile din acest manual vor fi predate, la început, în Cluj-Napoca, la Liceul Teoretic Avram Iancu, Școala Gimnazială Nicolae Iorga, Liceul Greco-Catolic Inochenție Micu și Liceul Teoretic Onisifor Ghibu.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *