Noile tehnologii încep să fie utilizate pe scară tot mai largă în agricultura din Transilvania. Promotorii acestei modernizări sunt reprezentanții Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, precum și mai mulți tineri fermieri care au avut ocazia să capete experiență și în cadrul unor ferme din Occident, potrivit ClujInsider.ro.
Noile tehnologii și-au găsit aplicare în mai mult subdomenii ale agriculturii. În clinicile veterinare ale Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, dar și în clinici private sunt utilizate cele mai noi dotări, de la microscoape electronice de ultimă generație până la dispozitive de imagistică medicală, uneori mai moderne decât cele folosite în multe spitale din România. De asemenea, noile tehnologii sunt prezente și în domeniul viticol. Există soluții complexe, care utilizează drone și sfotware cu algoritmi de inteligență artificială pentru a supraveghea podgoriilor. Practic, în cazul în care apar focare de boală, frunzele viței de vie încep să se îngălbenească mai devreme. Dronele identifică zonele respective, trimit imaginile însoțite de coordonatele GPS, iar software-ul poate arăta propune diferite ipoteze legate de natura bolii, precum și de tratamentele recomandate. În domeniul zootehnic, există instalații computerizate care controlează silozurile cu diferite tipuri de cereale, legate de un sistem de benzi transportoare care fac legătura dintre silozuri și zonele în care se hrănesc animalele.
Cu ajutorul unei tablete, a unui telefon mobil inteligent sau al unui computer, fermierul stabilește cantitățile de cereale eliberate automat de silozuri, amestecul lor și transportul lor spre zona de hrănire a animalelor. Astfel, fermele au nevoie de mai puțini îngrijitori. Mai mult, în hrana animalelor pot fi adăugate în același fel vitamine sau medicamente, dacă este cazul.
Citiți mai mult AICI