Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a finalizat proiectul finanțat din fonduri europene „Optimizarea prevenției și tratamentului Hepatitelor cronice B și C prin creșterea competenței personalului medical din România”.

Inițiat de Spitalul clujean de Boli Infecțioase, proiectul a fost implementat în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov, Universitatea „Ovidius” din Constanța și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” București.

Pe parcursul perioadei de derulare a proiectului, aproximativ 1.200 de persoane ce au constituit grupul țintă și au provenit din 19 județe din regiunile Nord-Vest, Centru, Sud-Est și București-Ilfov au participat la sesiuni de instruire în prevenția, diagnosticul și tratamentul hepatitelor cronice HBV și HCV. Dintre acestea, 251 de medici specialiști sau rezidenți în boli infecțioase, 449 de medici de familie și 500 de asistenți medicali.

De asemenea, au fost editate trei ghiduri de bună practică „state-of-the-art”, câte unul pentru fiecare categorie de grup țintă, un manual privind „Efectele poluării asupra imunității și cronicizării infecției cu HVB și HVC”, au avut loc diverse schimburi de bune practici naționale și transnaționale, iar șapte persoane au participat la evenimentul The International Liver Congress, din Viena.

Totodată, a fost gândit și derulat un program pentru medicii de familie participanți, ce a urmărit prevenția primară a infecției cu hepatitele B și C la școlari și unul care a vizat creșterea accesului femeilor la serviciile de prevenție a infecției cu HCV și HBV. Nu în ultimul rând, a fost creată o pagină web cu 83 de module on-line, dedicate tuturor persoanelor interesate de hepatitele cronice B și C, accesibile gratuit la adresa https://hepamed.ro/wp/module-on-line/ și au fost realizate 50 de emisiuni și articole de informare și atragere a grupului țintă.

Valoarea totală a proiectului a fost de 9.763.291,85 de lei, din care 8.243.668,53 de lei a reprezentat finanțarea nerambursabilă asigurată din Fondul Social European, 1.324.357,35 de lei a constituit finanțarea nerambursabilă asigurată din bugetul național, iar 195.265,97 de lei a fost cofinanțarea parteneriatului.

 

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *