Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca anunță implicarea, în calitate de coordonator, prin specialiștii din cadrul Disciplinei de Parazitologie și Boli Parazitare (Facultatea de Medicină Veterinară), într-un proiect demarat, în premieră, cu cercetători din cadrul Universității San Francisco din Quito, Ecuador, în Arhipeleagul Galapagos.

Proiectul de cercetare începe în 1 iulie 2021 și vizează studii aprofundate asupra unei specii endemice și catalogată ca periclitată de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN): leul de mare de Galapagos, Zalophus wollebaeki.

Datorită existenței contactului cu câinii domestici din zonă și mai ales cu bolile infecțioase și parazitare ale acestora, există riscul ca agenții patogeni să se transmită leilor de mare, cu apariția de mortalități semnificative la aceștia din urmă. Astfel, obiectivul major al noului proiect de cercetare va fi înțelegerea riscului reprezentat de Dirofilaria immitis, agentul dirofilariozei cardiace a câinilor, asupra leilor de mare de Galapagos. Este primul studiu de acest fel din arhipelag.

Coordonatorul acestui proiect este Prof. dr. Andrei Daniel Mihalca (USAMV Cluj-Napoca).

“Dirofilarioza cardiacă a fost, cel mai probabil, introdusă în Galapagos odată cu câinii aduși aici de primii coloniști. Parazitul se transmite între câini prin intermediul țânțarilor, cele trei specii de țânțari din Galapagos fiind și ele introduse aici, accidental, de către om. Totuși, în ciuda dovezilor existente despre desfășurarea unui ciclul biologic activ la câini, nu există la ora actuală nici un studiu care să evalueze riscul de transmitere către leii de mare. Din păcate, aceste aspecte nu au fost investigate până în prezent de nicio echipă de cercetare, iar ideea acestei colaborări cu colegii din Ecuador a venit după ce aceștia au descoperit în urmă cu câteva luni, paraziți în cordul unui leu de mare găsit mort pe Insula San Cristobal”, a spus profesorul clujean.

Astfel, în mod specific, specialiștii USAMV Cluj-Napoca vor evalua frecvența infecțiilor cu acest parazit la câini și pisici, prezența paraziților în țânțari, precum și comportamentul și spectrul de gazde al țânțarilor.

Echipa de la USAMV Cluj-Napoca care se va deplasa în Galapagos este formată din Prof. dr. Andrei Mihalca, drd. Carla Culda, a cărei temă principală a tezei de doctorat este chiar aceste proiect, și încă patru studenți ai Facultății de Medicină Veterinară.

Faza pilot a acestui proiect se va desfășura pe Insula San Cristobal și va avea o durată de trei luni. “Programul de lucru în teren va fi extrem de încărcat și va consta în amplasarea de capcane pentru țânțari în apropierea coloniilor de lei de mare, dar și lângă așezările umane, precum și recoltarea de probe de sânge de la câini. Apoi va urma multă muncă de laborator pentru analiza probelor, identificarea speciilor de țânțari și crearea bazelor de date”, a explicat și drd. Carla Culda.

În Galapagos, echipa de la USAMV Cluj-Napoca va fi sprijinită logistic și de cercetătorii Renato Leon (expert în Entomologie medicală) și Jaime Grijalva (medic veteirnar și expert în Ecologia populațiilor canine).

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *