Una dintre cele mai performante companii europene din domeniul tehnologiilor pentru mediu, Klarwin, gestionează un proiect vital pentru Cluj: epurarea levigatului toxic produs de fosta groapă de gunoi de la Pata Rât și transformarea lui în permeat, adică în apă curată, capabilă să susțină viața. Această transformare este realizată prin intermediul tehnologiei de ultima generație furnizată de compania Klarwin, potrivit ViaCluj.tv.
”Provocările cele mai mari sunt legate de constanța calității permeatului, la deversare în râul Zăpodie, coroborată cu schimbările calității levigatului din deșeurile de peste 70 de ani care sunt depuse în depozitul Pata Rât. Practic, noi trebuie să reușim, cu toate adaptările tehnilogice, să obținem același permeat, indiferent de calitatea levigatului care intră în bazinele din care se alimentează stația de tratare a levigatului”, spune reprezentantul Klarwin, Lucian Pavel.
”După știința noastră, este o lucrare de referință la nivel național prin care sunt combinate tehnologii de ultimă oră, împreună cu proceduri de cel mai înalt nivel pentru tratarea levigatului, pe care Klarwin le aduce în România de peste 15 ani”, adaugă Lucian Pavel.
”Da, se respectă aceste norme și acest lucru confirmă și analizele lunare pe care noi le facem aici, atât pe levigat, cât și pe permeat, adică ceea ce iese în urma tratării”, afirmă Ioan Pop, reprezentantul companiei Wessling, care deține unul dintre cele mai importante laboratoare de analiză a calității apei din România.
”La Pata Rât este un depozit neconform. Este un depozit care este o radiografie a orașului Cluj de peste 50-70 de ani. Calitatea leviagatului, în fiecare zi, în fiecare an, practic este alta, astfel încât noi trebuie să ne adaptăm la toată această schimbare de zi cu zi și să obținem calitatea permeatului conform normativelor în vigoare.
Levigatul este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai dificile ape reziduale din lume. Ea cuprinde toți compușii din deșeuri, organici și anorganici, sute de parametri. ”Complicat” nu este suficient să caracterizăm levigatul. Este, am putea să spunem în termeni plastici, că este super-complicat, nu doar complicat”, mai spune Lucian Pavel de la Klarwin.