Rinocerul alb nordic, specie aflată pe cale de dispariție, ar mai putea avea o șansă, după ce BioRescue, o echipă internațională de oameni de știință și conservatori ai faunei sălbatice, a produs patru embrioni în condiții de laborator, potrivit RFI România.

Embrionii au fost produși în martie din ovule (ovocite) și au fost prelevate de la Fatu, una dintre ultimele două femele rinocer alb care mai există acum în lume, potrivit unui comunicat al grupului.

Seria de proceduri a început cu extragerea ovulelor în Kenya, și transferarea ulterioară a acestora în Italia pentru efectuarea fertilizării și conservării criogenice in vitro.

După incubarea și maturizarea ovulelor în Italia, 14 au fost fertilizate cu lichid seminal decongelat de la Suni, unul din ultimii masculi de rinocer alb nordic din lume, care a murit în 2015.

Patru dintre ovulele fertilizate s-au dezvoltat în embrioni viabili care sunt acum depozitați în azot lichid împreună cu alții cinci deja creați în procedurile anterioare. Acum există un total de nouă embrioni, toți derivați din ovocite colectate de la Fatu.

Acestea vor fi transferate femelelor surogat de rinocer alb sudic, la rezervația Ol Pejeta Conservancy din Laikipia, Kenya.

Pentru ca femelele surogat să se afle în stadiul potrivit al ciclului lor de reproducere, un mascul alb, Owuan, va fi împerecheat cu acestea. El a fost sterilizat, așa că nu va insemina surogatele, ci va ajuta să le aducă în partea optimă a ciclului lor.

„Cu nouă embrioni de rinocer alb nordic dezvoltați, partenerii ar trebui să înceapă faza următoare a proiectului – transferul embrionilor către femelele surogat alb sudice la Ol Pejeta Conservancy”, spune secretarul cabinetului pentru turism și faună sălbatică din Kenya, Najib Balala.

Citiți mai mult AICI

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *