Greco-catolicii și ortodocșii din România serbează azi Floriile. Este vorba de una dintre cele mai importante sărbători religioase, care rememorează intrarea lui Isus Cristos în Ierusalim, transmite ClujToday.ro.

Este vorba de una dintre ocaziile în care Mântuitorul Isus Cristos își dezvăluie natura regală, aceea de Împărat al Universului. Isus Cristos, călare pe un măgar, a fost întâmpinat de o mulțime numeroasă în Ierusalim, care agita ramuri de curmal și striga Osana. Oamenii credeau că el va fi Rege al evreilor, fără să își dea seama că Mântuitorul era mult mai mult de atât.

Floriile reprezintă sărbătoarea care deschide Săptămâna Mare, un timp special de pregătire pentru Învierea Domnului. În amintirea modului în care a fost primit Isus în Ierusalim, oamenii aduc ramuri de salcie.

Aceste ramuri sunt puse apoi, în chip de podoabă, la icoane sau în alte locuri vizibile din casă. În anumite comunități, ramurile de salcie sunt puse în ogoare, pentru a le apăra de dăunători.

În multe comunități greco-catolice, a fost preluată o tradiție latină. Ramurile de salcie sunt uscate și păstrate până în celălalt an, când sunt arse la începutul Postului Mare. În prima miercure din post, care, în tradiția romano-catolică se numește Miercurea Cenușii, oamenii își presară pe creștet, în semn de penitență, cenușa acestor ramuri.

Citiți mai mult AICI

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *