Specialiștii Universității Babeș-Bolyai au lansat o linie telefonică gratuită destinată persoanelor afectate de COVID 19. Cei care au nevoie de sprijinul unui psiholog trebuie să apeleze numărul 021 9081 și vor putea beneficia de serviciile unui psiholog certificat. Serviciul de asistență psihologică gratuită funcționează de luni până sâmbătă, în intervalul 12.00 – 20.00.

Proiectul liniei telefonice unde cei afectați de coronavirus pot primi asistență psihologică gratuită a fost lansat pentru că pandemiaa  avut consecințe psihologice și medicale majore la nivel societății. Autoritățile au gestionat adecvat componenta medicală, dar cea psihologică a fost relativ ignorată, deși aceasta are un rol fundamental asupra sănătății mintale a populației în pandemie, spun reprezentanții Universității Babeș-Bolyai. În plus, deși problemele de sănătate mentală au crescut în ultimul an, serviciile de specialitate s-au redus, în urma instituirii unor condiții speciale de protecție în instituțiile sau organizațiile care oferă servicii de sănătate. Acest lucru are un impact negativ asupra serviciilor de psihologie pentru pacienții care s-au infectat cu noul coronavirus, pentru familiile acestora, pentru personalul medical și de îngrijire, pentru angajatori și salariați, pentru copii, părinți, profesori și școli.

Acest deficit al autorităților a fost compensat pe parcursul anului 2020 de acțiunea unor instituții și organizații profesionale ale psihologilor. Din 2021, autoritățile au început să-și schimbe paradigma, pentru că au înțeles în mai mare măsură rolul fundamental al psihologiei în gestionarea pandemiei. În acest context, Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai – prin Clinica Universitară de Psihologie -, Asociația de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale din România (APCCR) și o fundație creată de un operator de telefonie, au inițiat un program național de asigurare a serviciilor de psihoeducație și sprijin psihologic telefonic pentru reducerea stresului asociat pandemiei. Psihologii implicați în proiect au fost pregătiți pe baza unui protocol bazat pe dovezi validate științific. Toți psihologii implicați în acest program sunt certificați de Colegiul Psihologilor din România și își asumă răspunderea profesională și etică pentru intervențiile efectuate. Săptămânal, ei beneficiază de supervizare, îndrumare și feedback din partea reprezentanților universității clujene.

Psihologul Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, afirmă că universitatea a propus pe parcursul anului 2020 o serie de ghiduri psihologice în pandemie pentru populație. Aceste ghiduri au fost accesate de sute de mii de oameni. El mai spune, referitor la proiectul liniei telefonice gratuite, că în funcție de interesul populației, echipa de specialiști va putea fi extinsă.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *