O echipă mixtă de cercetători, de la Universitatea americană Harvard și de la Centrul spațial din Laponia, lucrează la un proiect referitor la „geoingineria” solară care vizează răcirea artificială a climei. Un balon gigantic umplut cu heliu ar fi urmat să fie lansat în stratosferă în cadrul acestui proiect în luna iunie, dar zilele trecute s-a decis anularea lansării, în urma numeroaselor incertitudini și critici la adresa acestei inițiative, potrivit RFI România.

Lansarea urma să aibă loc de la micul centru spațial Esrange de lângă Kiruna, Suedia, la nord de Cercul Polar Arctic, ca parte a proiectului denumit „SCoPEx” (“Stratospheric Controlled Perturbation Experiment”)

Obiectivul acestuia era efectuarea testelor în stratosferă – fără a elibera inițial particule – pentru a verifica o posibilă tehnică de răcire artificială a atmosferei, prin difuzarea unei cantități experimentale (mai puțin de 2 kilograme) de particule de materie pentru a reduce efectul razelor solare.

Potrivit susținătorilor săi, tehnologia, inspirată de efectele climatice ale erupțiilor vulcanice, merită să fie studiată pentru a combate încălzirea globală.

Totuși, proiectul – la fel ca geoingineria în general – a provocat îngrijorări semnificative, inclusiv în rândul oamenilor de știință, dar și în rândul organizațiilor de mediu, care consideră tehnologia periculoasă și foarte greu de ținut sub control.

„Nu există un consens internațional clar cu privire la oportunitatea acestui tip de cercetare”, a menționat Swedish Space Corporation (SSC), compania publică care operează site-ul Esrange.

“După discuții cu experții suedezi și în acord cu Universitatea Harvard, SSC a decis să anuleze zborul balonului cu scop de testare preconizat pentru această vară”, a transmis compania într-un comunicat.

Mai mult, un comitet special înființat de Universitatea Harvard pentru a studia aspectul societal și etic al proiectului a anunțat că și el se pronunță pentru anularea zborului de testare din iunie.

Urmează mai multe consultări cu societatea civilă suedeză, în special cu populația indigenă Sami din Laponia.

Comitetul „recomandă ca discuțiile societale să aibă loc în Suedia înainte ca orice cercetare SCoPEx să aibă loc în această țară”.

Potrivit comitetului lansarea balonului ar putea fi amânată până în 2022.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *