Cercetătorii Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai au lansat o nouă inițiativă menită să ofere date în timp real despre evoluția pandemiei de coronavirus, potrivit ClujInsider.ro.
”Începând cu data de 28 martie 2021 autoritățile române au introdus noi restricții anti-COVID-19, acestea aplicându-se în funcție de rata de incidență (numărul cumulat al cazurilor noi în ultimele 14 zile raportat la mia de locuitori) corespunzătoare fiecărei localități în parte. Pentru a veni în ajutorul populației și a factorilor decizionali, Școala de Științe Sociale a UBB, prin intermediul unei echipe de șase cercetători ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (UBB FSEGA), a realizat o hartă interactivă care arată rata de incidență la nivelul fiecărei localități din România, datele fiind actualizate în regim zilnic. Harta interactivă poate fi consultată pe pagina web de pe adresa econ.ubbcluj.ro/coronavirus, fiind realizată ca parte a proiectului de cercetare denumit COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor”, a anunțat, prin intermediul unei postări pe Facebook, decanul Răzvan V. Mustață.
Proiectul monitorizează în timp real evoluția pandemiei, respectiv starea economică a țării, oferind în același timp previziuni pe termen scurt și mediu refertioare la pandemie și la performanța economică a României.
„Proiectul lansat de facultatea noastră se concentrează în primul rând asupra consecințelor economice ale pandemiei, respectiv asupra elaborării unor studii și analize privind perspectivele post-COVID-19 ale economiei românești. Pandemia reprezintă însă o perioadă de incertitudine și volatilitate ridicată, context în care situația se poate schimba radical de la o zi la alta.
Astfel, apreciem că este de datoria noastră să monitorizăm atent și evoluția pandemiei, acesta având consecințe economice semnificative chiar și pe termen foarte scurt. Din acest considerent s-a născut ideea de a construi și pune la dispoziția celor interesați a unui instrument util pentru întreaga societate, care să arate în timp real evoluția ratei de incidență la nivelul localităților din România.
Ne bucurăm să ne aflăm printre primele organizații care lansează o astfel de hartă interactivă, prin care rezultatele cercetărilor derulate în cadrul facultății noastre sunt transferate instant în sfera publică pentru beneficiul direct al întregii comunități”, a mai spus conf.univ.dr. Răzvan V. Mustață, decanul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a UBB.
Rezultatele complete ale proiectului de cercetare, actualizate în regim zilnic, pot fi consultate pe platforma online COVID-19 RoEIM (econ.ubbcluj.ro/coronavirus), iar analizele mai detaliate sunt publicate în mod continuu pe pagina Facebook a proiectului (

www.facebook.com/covid19.roeim).
Proiectul de cercetare este coordonat de Szász Levente (profesor, UBB FSEGA), iar membrii echipei sunt Bálint Csaba (BNR, cadru didactic asociat UBB FSEGA), Csala Dénes (Lancaster University, cadru didactic asociat UBB FSEGA), Csíki Ottó (doctorand UBB FSEGA), Nagy Bálint Zsolt (conferențiar UBB FSEGA), respectiv Rácz Béla-Gergely (lector UBB FSEGA).

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *