Lansat în septembrie 2017 în Ploiești și septembrie 2018 în Cluj-Napoca, Programul „ȋnCerc” de prevenție a diabetului zaharat de tip 2 (DZ2) și a bolilor civilizației la copii, demarat în România de Asociația Medicover, s-a adaptat și conformat normelor recomandate de autorități, în contextul pandemiei COVID-19 și a implementat consilierea online în rândul celor peste 2.500 de copii participanți din ambele orașe.

Obiectivul programului susținut exclusiv din fondurile Asociației Medicover este acela de a conștientiza riscul DZ2 la copii și urmărește îmbunătățirea stilului de viață al familiilor participante, din orașele selectate din România, prin cele două componente ale sale: o nutriție adecvată și activitate fizică susținută.

Programul „ȋnCerc” intervine activ la nivelul unui grup de vârstă identificat de specialiștii
„ȋnCerc” drept optim pentru astfel de schimbări – copiii de 10-12 ani (elevii de clasa a V-a). În prima fază a Programului, în baza unui acord de la părinți/tutore, elevilor le-a fost evaluată starea de sănătate. În faza a doua a programului, cea de consiliere personalizată, copiii la risc de a dezvolta DZ2, invitați să participe la program, primesc sfaturi aplicate în cadrul a șase ședințe de consiliere de medicină generală, nutriție, activitate fizică și psihologie. Aceste ședințe se derulează pe parcursul a 18 luni, întocmai pentru a le permite familiilor să integreze armonios recomandările specialiștilor în viața lor de zi cu zi.

Diabetul și obezitatea merg mână-n mână. Odată apărută, obezitatea are o istorie naturală de creștere de la un an la altul. În România, la fel ca peste tot în lume, realitatea reflectă acest lucru – copiii supraponderali sau obezi de azi ar putea fi adulții supraponderali sau obezi de mâine.

Autoritățile din țara noastră au adoptat în noiembrie 2020 legea prevenției diabetului, o bornă importantă în implementarea unui program național de prevenție și diagnosticare precoce a diabetului zaharat, inițiativă pe care Consiliul Științific al Programului „ȋnCerc” o susține încă de acum trei ani.

Rezultatele Programului „ȋnCerc”

”Până în prezent, circa 35% din cei 8.211 copii evaluați de Asociația Medicover din cele două orașe din România au fost identificați cu suprapondere sau obezitate.

Cu toate acestea, Programul s-a finalizat pentru o primă generație de copii din ambele orașe de implementare cu progrese semnificative: peste 70% dintre aceștia au înregistrat scăderi ale indicelui de masă corporală, îmbunătățindu-și astfel masa musculară și pierzând din țesutul adipos în exces”, spun reprezentații Asociației Medicover.

Programul “ȋnCerc” are drept parteneri Primăria Ploiești, Inspectoratul Școlar Județean Prahova, Primăria Cluj-Napoca, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Asociația Română pentru Studiul Obezității, Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Medicover, Synevo. Programul este sprijinit de Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății.

Prof. Univ. Dr. Gabriela Roman – Președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, membru al Consiliului Științific al Programului „ȋnCerc”, afirmă că „Programul înCerc promovează de mai bine de trei ani importanța prevenției diabetului zaharat de tip 2, cu un specific complex în România, în focus fiind copiii la risc de dezvoltare DZ2. Odată cu adoptarea legii de prevenție a diabetului în țara noastră, la sfârșitului anului trecut, putem avea o viziune de implementare mai extinsă, pentru reducerea impactului devastator al diabetului zaharat la nivel populaţional. Prevenţia, prin toate pârghiile pe care le are la dispoziţie, poate contribui activ la reducerea prevalenţei diabetului şi a complicaţiilor sale”.

Prof. Univ. Dr. Maria Mota – Membru al Consiliului Științific al Programului „ȋnCerc”, membru în conducerea „European Society for Study of Diabetes – EASD” (2015-2018), președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli de metabolism (2012-2015), spune că „Era COVID-19, descrisă ca <<o perioadă obezogenă si diabetogenă>>, este marcată de stres, anxietate sau chiar depresie, iar perioadele de carantină favorizează un stil de viață nesănătos; măsurile de distanțare socială, izolarea, carantina limitează interacțiunile umane și pot avea consecințe asupra greutății atât prin aportul crescut de energie (alimentație nesănătoasă cantitativ și calitativ), cât și prin scăderea consumului, din cauza scăderii activității fizice. De aceea, educația pentru un stil de viață sănătos se impune mai mult ca oricând, la nivelul întregii populații, inclusiv la copii!”.

George Istrate, Director General al Asociației Medicover, adaugă: „Chiar dacă 2020 și inclusiv începutul lui 2021 au însemnat pentru noi o sistare a evaluărilor fizice în școli și o readaptare a consilierii personalizate, pe format online, ne-am bucurat să descoperim deschiderea familiilor, care, și în contextul distanțării sociale, ne-au fost alături virtual. Vom continua aceste ședințe în format online și, de fiecare dată când realitatea momentului o permite, vom reintegra și consilierea în fizic, realizată în clinicile Medicover din Ploiești și Cluj-Napoca, în condiții de siguranță deosebită”.

Florinela Cîrstina, Președinte al Consiliului Științific al Programului “ȋnCerc”, Director General Medicover România, a afirmat că: „Noi promovăm și susținem foarte concret, prin implicarea directă a rețelei noastre, importanța conștientizării riscurilor de sănătate, în special pentru anumite categorii, iar copiii reprezintă o categorie prioritară.

Împreună cu Asociația Medicover, am dezvoltat în ultimii ani Programul înCerc pentru conștientizarea riscurilor diabetului zaharat și obezității. Cred că astfel de programe trebuie intensificate cât de curând, mai ales după un an în care copiii au dezvoltat sau susținut activități cu impact care nu au contribuit în sens pozitiv la propria sănătate. Copiii au mare nevoie de mișcare, alimentație echilibrată și mediu emoțional sigur. Rezultatele acestui program, chiar și în condițiile contextului pandemic, ne arată că suntem pe drumul corect și ne bucură enorm, prin urmare vom continua acțiunile sub egida înCerc.”

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply