Universitățile clujene fac eforturi să își adapteze oferta educațională atât la cerințele pieței muncii, cât și la noile condiții impuse de pandemia de coronavirus și de dezvoltarea învățământului în mediul virtual. O direcție de dezvoltare este crearea de studii și în alte limbi de circulație internațională sau regională. Astfel, universitățile clujene își susțin eforturile de internaționalizare.

Clujul s-a impus în ultimii ani drept un centru universitar de prim rang în această regiune a Europei. Universitățile clujene oferă studii în mai multe limbi. Cea mai complexă universitate din România este, totodată, cea mai veche și cea mai mare. Este vorba de Universitatea Babeș-Bolyai, fondată în anul 1581 de către Regele Poloniei, Ștefan Bathory, care era și Principe al Transilvaniei. Universitatea clujeană are în prezent aproape 45.000 de studenți, masteranzi și doctoranzi și este cea mai bine cotată universitate din România în clasamentele internaționale.

Universitatea Babeș-Bolyai oferă studii în limbile română, maghiară, germană, engleză și franceză. Aceste limbi atrag foarte mulți studenți din regiune. De exemplu, foarte mulți directori de resurse umane ale unor companii din Ungaria studiază la Cluj, la specializarea Psihologie în limba maghiară, forma de învățământ la distanță.

O altă universitate bine cotată este cea de Medicină și Farmacie, care are linii de studiu în română, engleză și franceză. În cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” se află facultatea cu cel mai mare număr de studenți străini. Facultatea de Medicină are aproape 2.500 de tineri care studiază în franceză și în engleză. Cei mai mulți dintre ei provin din Franța, Germania, Suedia și alte țări europene. Universitatea clujeană ia în calcul deschiderea unei filiale în Germania, care să ofere cursuri în limba engleză.

O altă universitate multiculturală este cea de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Potrivit evaluărilor internaționale, USAMV Cluj-Napoca este singura universitate românească de profil care evoluează în prima ligă europeană. USAMV oferă cursuri în limbile engleză și franceză. Este vorba cu precădere de specializări care țin de Medicina Veterinară, dar conducerea universității explorează și posibilitatea de a dezvolta studii, deocamdată la nivel masteral, în limba engleză și în specializări care țin de domeniul agronomic.

În fine, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca oferă studii în limbile română, engleză și germană. Linia de studiu în limba germană este rodul unui parteneriat cu universitatea de profil din Stuttgart.

La Cluj-Napoca mai există și alte universități care oferă studii în limba română. Este vorba de Universitatea de Artă și Design, de Academia de Muzică, de Universitatea Dimitrie Cantemir și de Universitatea Bogdan Vodă. Există și o universitate privată, care oferă studii doar în limba maghiară. Este vorba de Universitatea Sapientia, care este finanțată de Guvernul din Budapesta.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *