Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va reinaugura marți, 24 noiembrie 2020, Institutul Emil G. Racoviță pentru Studiul Vieții în Condiții Extreme (https://institutulracovita.ro/).

La ceremonia care va avea loc online, de la ora 12.00, și va fi transmisă live pe contul de Youtube al UBB (https://youtu.be/ghbjvLxR5rI) vor lua cuvântul prof. univ. dr. Daniel David, rectorul UBB, prof. univ. dr. Dragoș Ciupariu, secretar de stat pentru cercetare în cadrul Ministerului Educației și Cercetării și acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române; aceștia vor fi prezenți în instituțiile pe care le reprezintă.

De asemenea, vor lua cuvântul reprezentanții conducerii Institutului (din sediul Institutului sau din străinătate) și coordonatorii Centrelor din cadrul Institutului (aflați în Centrele Institutului distribuite în structura academică a UBB). Mai mult, vom avea un cuvânt și din partea unor membri ai familiei, implicați în reînființarea acestui Institut și în fondarea unei fundații dedicate memoriei savantului.

“Reformele din perioada comunistă au scos marile institutele de cercetare din structura universităților românești istorice. Nu doar că reînființarea lor în universități este astăzi o reparație morală, dar este și un element obligatoriu pentru competitivitatea universităților în lumea în care trăim. Această întoarcere o facem însă fără a afecta evoluția unor structuri din cadrul altor sisteme academice, aflate în relație mai mult sau mai puțin directă cu aceste vechi institute universitare; dimpotrivă, aceasta reprezintă demersuri complementare și colaborative! În acest sens, nu reînființăm simplu fostul institut, ci avem un institut care repară istoria, dar actualizează în modernitate moștenirea academică a savantului; într-adevăr, extinderea domeniului de la speologie la studiul vieții în condiții extreme, deschide posibilitatea unor avantaje competitive extraordinare. În fine, mă bucură implicarea în Institut a specialiștilor români din țară și străinătate, care și-au unit forțele pentru acest demers de anvergură, de suflet și academic!”, declară prof. univ. dr. Daniel David.

În 1920 profesorul Emil Racoviță a înființat, la Universitatea din Cluj, primul Institut de Speologie din lume, care se va numi, din 1948, Institutul de Speologie “Emil Racoviță”. În 1956, acesta a fost desființat în cadrul universității și s-a format un nou institut național în subordinea Ministerului Învățământului (Institutul de Speologie al Republicii Populare Române).

Noul institut se va numi, din 1957, Institutul de Speologie “Emil Racoviță”. Din 1960 acest nou institut a ajuns în subordinea Academiei Române, până în 1972, când a revenit în cadrul ministerului învățământului. După 1990, institutul a revenit în subordinea Academiei Române, unde funcționează și în prezent și este dedicat speologiei.

Institutul Emil G. Racoviță pentru Studiul Vieții în Condiții Extreme continuă la rândul său Institutul desființat în universitatea clujeană în 1956 și își are sediul central în clădirea universității clujene în care a funcționat și vechiul institut universitar.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply