Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat oficial, marți, 17 noiembrie 2020, strategia globală de eradicare a cancerului de col uterin care prevede ca, până în anul 2030, în toate țările să se ajungă la o rată de vaccinare HPV de 90%, la 70% acoperire cu screening și la o rată de 90% acces la tratament pentru pre-cancer și cancer de col uterin, inclusiv acces la îngrijiri paliative.

Startul acestei campanii deosebit de importante pentru eforturile mondiale dedicate luptei împotriva cancerului a fost marcat de acţiuni locale de iluminarea unor clădiri reprezentative din întreaga lume  în culoarea albastru-verzui (”teal”), culoarea conștientizării cancerului de col uterin.

Institutul Oncologic Profesor Doctor ”Ion Chiricuță”, unul dintre cele mai importante centre de îngrijirea pacienţilor bolnavi de cancer, de prevenţie şi cercetare în domeniul cancerului, dar și educație privitoare la cancerul din România, în parteneriat cu Mitropolia Ortodoxă a Clujului, Maramureșului și Sălajului și compania Transavia, s-a alăturat demersului inițial de Organizația Mondială a Sănătății și a marcat startul luptei globale pentru eradicarea cancerului de col uterin prin iluminarea Catedralei Mitropolitane ”Adormirea Maicii Domnului”, situată în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca.

„Iniţiativa Organizației Mondială a Sănătății (OMS) reprezintă un pas uriaş pentru toate eforturile de zi cu zi care se fac în domeniul sănătăţii femeii. În România, cancerul de col uterin este o reală problemă de sănătate publică fiind a treia cea mai prezentă formă de cancer la femei. În fiecare an, aproximativ 3.300 de femei din România sunt diagnosticate cu acest tip de cancer și peste 1.700 ajung la deces din această cauză. Cu aceste cifre ne situăm pe primul loc în Europa şi pe locul 6 în lume. Institutul Oncologic Profesor Doctor ”Ion Chiricuță”, în calitate de coordonator al Programului Național de Screening pentru Cancerul de Col Uterin, dezvoltă permanent programe de educaţie şi prevenţie cu privire la cancerul de col uterin, dar şi proiecte de cercetare pentru depistarea precoce a acestui tip de cancer în contextul în care această boală este depistată foarte frecvent în stadii foarte avansate”, declară Patriciu Achimaș – Cadariu, director medical al Institutul Oncologic Profesor Doctor ”Ion Chiricuță” Cluj-Napoca.

Alături de edificiul din Cluj-Napoca, în semn de solidaritate față de această cauză în cursul serii de marţi, 17 noiembrie, au fost iluminate clădiri simbol din 24 de țări din întreaga lume, precum: Primăria Paris (Franța), Calgary Tower și Cascada Niagara (Calgary – Canada), Podul Bosfor (Istanbul – Turcia), Castelul Bled (Ljubljana – Slovenia), Miami Tower (Florida – USA).

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *