Situație îngrijorătoare la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj care tratează acum pacienți COVID-19. Toate paturile sunt ocupate, atât cele de la terapie intensivă cât și cele obișnuite, spune medicul Irina Filipescu. Din lipsă de locuri, peste 150 de pacienți infectați cu coronavirs așteaptă să vină pentru internare, iar medicii sunt nevoiți să le dea prioritate celor a căror stare de sănătate se agravează. Cam la fel arată situația și la Iași. Nu mai sunt locuri nici pentru bolnavii în stare gravă, la ATI, dar nici pentru cei cu forme medii, spune Carmen Dorobăț, managarul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, potrivit RFI România.

1.470 de noi infectări cu coronavius au fost depistate de luni până marți. Alți 44 de români au murit din cauza COVID-19, în timp ce la terapie intensivă se menține numărul mare de pacienți în stare gravă: 551.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, 6 județe au vulnerabilitate ridicată legată de epidemia de coronavirus. Este vorba despre Iași, Alba, Cluj, Brașov, Prahova si Constanța. Vulnerabilitatea este un indicator care ne arată capacitatea de răspuns a sistemului medical. }n medie, din 100 de persoane infectate, 5 vor face o formă gravă de COVID-19, așa că avalanșa de cazuri noi înseamnă un număr mare de bolnavi care ajung la ATI.

Medicul Irina Filipescu de la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj spune că toate paturile sunt ocupate, atât cele de la terapie intensivă cât și cele obișnuite. Din lipsă de locuri, peste 150 de pacienți infectați cu coronavirs așteaptă să vină pentru internare, iar medicii sunt nevoiți să le dea prioritate celor a căror stare de sănătate se agravează. Mai mult, de joi, jumătate din paturile de ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj riscă să rămână fără personal detașat.

Nici la Iași lucrurile nu stau mai bine, declară managarul Spitalului de Boli Infecțioase, Carmen Dorobăț. “Nu mai sunt locuri nici pentru bolnavii în stare gravă, la ATI, dar nici pentru cei cu forme medii”. În săptămânile următare “va fi greu să asigurăm un act medical de calitate. Ritmul de lucru, față de primăvară, este mult crescut”.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply