Comisia Europeană testează o platformă care va unifica diferitele aplicații de depistare a contacților COVID-19 și de avertizare, care funcționează în diferite state membre ale Uniunii Europene, potrivit RFI România.

Este ceea ce se numește se numește „pasarela de interoperabilitate”.

În diferite țări europene funcționează de mai multe luni aplicații mobile prin care care utilizatorii sunt avertizați că au intrat în contact cu un bolnav de Covid-19.

Sistemul poate reține prin Bluetooth date despre dispozitivele persoanelor cu care utilizatorii s-au aflat în apropiere și pot anunța dacă aceștia au intrat în contact cu o persoană infectată. Astfel, utilizatorul are posibilitatea să se testeze imediat.

Aplicațiile nu încalcă drepturile oamenilor, câtă vreme datele de contact sunt anonimizate și nu sunt stocate într-un server central, care să fie pus la dispoziția autorităților.

Unele țări folosesc aceste date pentru a combate epidemia,  nu și  altele, cum ar fi România, chiar dacă unele aplicații au fost dezvoltate de IT-iști locali.

Pentru ca astfel de aplicații să aibă succes, ele trebuie, evident, să fie folosite de un mare număr de oameni și să existe un grad ridicat de încredere în corectitudinea autorităților.

Comisia Europeană a dezvoltat chiar un set de instrumente,  reguli și orientări pentru astfel de aplicații , privind modul de utilizare și protecția datelor personale.

În țări precum Franța, Germania, Italia, Marea Britanie sau Elveția există deja milioane de utilizatori. Dar aplicațiile sunt folosite cu suces și în estul Uniunii Europene, în țări precum Bulgaria, Polonia, Ungaria sau Cehia.

Comisia Europeană încearcă acum să unifice aceste platforme, în încercarea de a oferi un răspuns coerent provocării reprezentate de epidemie.

Potrivit comisarului pentru piața internă, Thierry Breton, unificarea va facilita călătoriile și schimburile interpersonale de-a lungul și de-a latul Uniunii.

Ceea ce înseamnă că utilizatorii pot să-și instaleze o singură aplicație și vor putea, în continuare, să raporteze un test pozitiv sau să primească o alertă, chiar și atunci când călătoresc în străinătate.

Proiectul-pilot urmează a fi dezvoltat într-un grup de șase state: Republica Cehă, Danemarca, Germania, Irlanda, Italia și Letonia.

Informațiile care fac obiectul schimburilor sunt anonimizate, criptate, reduse la minimum și stocate numai atât timp cât este necesar pentru depistarea infecțiilor. Iar pasarela nu permite identificarea persoanelor fizice, ne asigură Comisia Europeană.

Platforma va fi exploatată de centrul de date al Comisiei din Luxemburg. După testare, se speră că aceasta va fi operațional din luna octombrie.

Citiți mai mult AICI

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *