Pandemia de coronavirus a schimbat radical viețile medicilor care luptă cu boala în marile spitale ale Clujului. În Institutul Oncologic din Cluj au fost create circuite total separate, iar pacienții care se internează trebuie să treacă printr-un adevărat purgatoriu până când primesc rezultatele testelor care arată dacă au sau nu coronavirus. În Institut au apărut cazuri de infecție, însă focarul a fost ținut sub control, cu prețul unor mari eforturi și sacrificii.
Institutul Oncologic din Cluj este cel mai mare spital oncologic din Transilvania și atrage pacienți din întreaga țară. În aceste condiții, există un risc foarte mare de apariție a unor focare de coronavirus. Și în lunile trecute, astfel de focare au apărut, însă au fost ținute sub control cu ajutorul unor măsuri foarte riguroase. Pacienții noi trebuie să treacă printr-un adevărat purgatoriu, spune profesorul Tudor Ciuleanu, specializat în cancer la plămâni. Este vorba de o secție în care pacienții așteaptă rezultatele testelor anticoronavirus. Dacă sunt testele sunt pozitive, pacienții ajung în spitalele în care este tratată infecția, iar dacă sunt negative, își încep tratamentul oncologic.
Și în alte secții sau spitale, măsurile sunt extrem de dure. Medicii pregătesc cu atenție fiecare intervenție, spune medicul Mărioara Șimon. Practic, unii dintre ei trebuie să se schimbe după fiecare pacient.
Există și secții în care riscul expunerii la coronavirus este mai mic, iar personalul lucrează în ture de câte șase ore. Acest lucru înseamnă că trebuie să poarte, pe caniculă sau nu, timp de șase ore, combinezoane incomode, viziere, măști și mănuși la care nu pot renunța nici măcar pentru a merge la toaletă, de exemplu. La sfârșitul fiecărei ture, fețele medicilor și ale celorlalți angajați par tumefiate, iar extenuarea este tot mai des întâlnită. Însă, cu prețul acestor sacrificii, spitalele clujene au reușit să gestioneze decent criza provocată de coronavirus, iar răspândirea infecției a fost limitată la maximum, în ciuda câtorva incidente apărute în luna martie, provocate de o organizare deficitară la acel moment.