Racheta Vega ar fi trebuit să decoleze la 1 septembrie din Guyana, pentru a plasa în orbită aproximativ 50 de sateliți mici – o misiune crucială pentru spațiul Europei, care a fost amânată de mai multe ori, a anunțat „Arianespace” într-un comunicat de presă, citat de RFI România.

Cea mai apropiată dată de lansare programată este marți, la 22:51 ora capitalei Kourou (3:51 a.m., în noaptea de marți spre miercuri, ora Parisului), iar fereastra va rula până la 4 septembrie, „cu o probabilitate de lansare de 90%”, a declarat compania.

Decolarea a fost inițial programată pentru sfârșitul lunii martie, dar a fost amânată până în iunie din cauza crizei de sănătate cauzată de pandemia de coronavirus. În iunie, „persistența vânturilor de altitudine excepțional de nefavorabile asupra Centrului Spațial Guyana”, a dus la patru amânări succesive ale lansării.

Acesta va fi primul zbor pentru rachetă, de la eșecul său din vara anului 2019, care a dus la distrugerea sa preventivă.

Misiunea „VV16” Arianespace este inedită pentru europeni, deoarece vor efectua prima lansare cu mai mulți clienți („rideshare”): naveta spațială va plasa 53 de sateliți pe orbită joasă, în numele a 21 de clienți, din 13 țări diferite .

Acest tip de proiect, numit SSMS, „face posibilă lansarea în același timp a mai multor sateliți mici, a căror masă variază între 1 kg și 500 kg, pentru a împărți costurile lansării între clienți”, a explicat joi Centrul Național de Studii Spațiale (CNES), într-un comunicat de presă.

„Clusterul” este format din șapte sateliți mici (cu o greutate cuprinsă între 15 și 150 de kilograme), precum și 46 de nanosateliți, care sunt mai ușori. Aplicațiile lor variază de la comunicare, la observarea Pământului, incluzând și cercetări științifice.

Citiți mai mult AICI

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *