„Culegem iasomie de când eram copii. Culesul începe de la miezul nopții și se termină la opt-nouă dimineața, în funcție de cât ajungem să culegem”, împărtășește ea, având sub braț un coș plin cu flori albe, delicate.
Recolta anuală de iasomie se desfășoară între lunile iulie și noiembrie, pe timpul nopții, fiindcă florile sunt atunci complet deschise.
Odată ce soarele răsare la orizont, muncitoarea sezonieră își schimbă lampa frontală cu o băscuță.
Această muncă „necesită foarte multă concentrare”, trebuie făcută distincția între „florile închise și muguri”, care nu trebuie culeși decât „în ziua următoare”, explică ea.
Egiptul și India, care au producții de iasomie în cantități egale, generează aproape 95% din cantitatea mondială de extras de iasomie pentru parfumuri, conform Federației internaționale a comerțului cu uleiuri esențiale și arome (IFEAT).
Mai mult de 90% din câmpurile de iasomie din Egipt se găsesc în provincia Gharbiya (nord), împrejurul satelor Koutour, Choubra Beloula și Bassioun.
În zori de zi, camioanele transportă lăzi pline-ochi de iasomie proaspăt culeasă și lasă florile la intrarea de la fabrica Fakhri.
Această fabrică se ocupă de 70% din iasomia din Gharbiya și produce aproape trei tone de extras aromatic pe an, pentru cinci produse din Egipt în mod obișnuit, afirmă Badr Atef, care supervizează procedura de cântărire și de depozitare a recoltei în fabrică.
„Este prima fabrică de uleiuri esențiale din Egipt”, după ce fondatorul ei, Ahmed Fakhri, „a introdus iasomia în anii 1960”, la revenirea sa de la Grasse (sudul Franței), „ținutul” producției florale și capitala franceză a parfumurilor, precizează Badr Atef.
Florile sunt transformate la fabrică într-o pastă groasă, iar uleiul esențial extras urmează să fie exportat. Apreciat pentru mirosul său rafinat, iasomia este planta preferată a parfumierilor și a industriei cosmetice.
Conform lui Badr Atef, cultura iasomiei ocupă aproape 400 de hectare în regiunea Gharbiya, iar producția egipteană a florilor de iasomie atinge 20 de tone pe zi.
Dar concurentul indian are prețuri derizorii. Astfel, agricultorii locali sunt nevoiți să scadă prețurile, în ciuda „calității superioare” a producției lor, declară Badr Atef.
Un alt motiv de preocupare pentru cultivatorii din Gharbiya este irigarea: floarea albă este avidă de apă.
„Fiecare feddan (0,4 hectare) este irigat de trei ori pe lună (…) cu 450 până la 500 m3 de apă”, explică Moataz Abdel Fattah, angajat la fabrica Fakhri de 34 ani.
Apa este extrasă din Nil, care se află în vecinătate, iar debitul acestuia este amenințat de construirea în amonte, în Etiopia, a celui mai mare baraj hidroelectric din Africa.
Culesul nu poate fi realizat decât manual, ceea ce necesită o mână de lucru considerabilă. Fiecare agricultor recoltează între două și cinci kg de flori pe zi, conform lui Abdel Fattah.
Comerțul cu iasomie aduce aproape 6,5 milioane de dolari pe ani Egiptului, conform IFEAT.
Însă pandemia cu noul coronavirus a provocat o diminuare la jumătate a producției de uleiuri esențiale, conform inginerilor de la Fakhri.
În prezent, un kilogram de flori de iasomie se vinde cu aproximativ 40 lire egiptene (mai exact, 2,1 euro).
Mai mult de 50.000 familii care depind de această industrie în Gharbiya au fost afectate de către criza economică provocată de pandemie.
Traducere de Smaranda Teodoriu, după France24
Citiți mai mult AICI