Valentin Pârvu, PhD – Consultant Statistică

Prof. Univ. Dr. Răzvan Cherecheș – profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj 

Conform datelor din 16 august, avem 15 județe în România cu incidență ridicată de peste 60 de cazuri la 100.000 locuitori in ultimele 14 zile, unde măsurile luate până acum nu par a fi suficiente pentru a duce la o scădere a epidemiei. Autoritățile locale trebuie să se mobilizeze și să ia mai multe măsuri, în condițiile în care rata de transmitere a virusului este estimată să crească odată cu începerea școlii și cu răcirea vremii.

În acest moment, decizia este între adoptarea unui set de măsuri care să limiteze creșterea (cu nemulțumirea operatorilor economici afectați) sau începerea școlii în 14 septembrie doar în online, din cauza creșterii necontrolate a numărului de cazuri până atunci (cu nemulțumirea părinților care trebuie să își țină copiii acasă).

În Figura 1 se poate vedea evoluția numărului de cazuri noi in cele 15 județe, comparate cu Melbourne, Australia, care a reușit să aducă epidemia in scădere. Cum a reușit Melbourne? Începând din luna Iulie, Melbourne a luat măsuri:

  • Restricții de circulație în oraș între 20:00 pm si 5:00 am (cu excepția motivelor medicale sau profesionale)
  • Obligativitatea purtării măștii în afara propriei locuințe
  • Deplasarea în afara locuinței la orice oră doar pentru cumpărături, activitate fizică cu maxim incă o persoană, muncă)

Figura 1. Judete cu incidenta mare in ultimele 14 zile comparate cu Melbourne, Australia. Nivele de alarma la 30 si 60 cazuri saptamanale la 100,000 locuitori sunt similare cu cele folosite de diferite tari din UE (https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea).

Autoritățile din Melbourne au înțeles că măsurile trebuie luate din timp si limitată creșterea, după care restricțiile se pot relaxa. Dacă autoritățile de la noi nu se mobilizează, tot la acest tip de măsuri vom ajunge și noi, doar că va fi în toamnă. Unele județe din România (Argeș, Dâmbovița, Brașov, Gorj, Galați, Brăila, Bacău, Mehedinți, Covasna, Caraș-Severin) arată deja primele semne de scădere a epidemiei după măsuri luate la sfârșitul lunii Iulie; aceste județe au încă incidența ridicată și vor trebui să continue (sau să adauge) măsuri luate pentru a reduce numărul de cazuri la nivele acceptabile.

Strictețea măsurilor locale în fiecare județ depinde și de alți factori precum densitatea populației, clima sau poluarea. Înainte de a ajunge la nivelul de măsuri stricte adoptate în Melbourne (similare cu cele adoptate în Europa în primăvară), autoritățile locale din județele Arad, Bihor, București, Buzău, Dolj, Ilfov, Hunedoara, Maramureș, Neamț, Olt, Prahova, Timiș, Vâlcea, Vaslui, Vrancea ar trebui cât mai curând să acționeze:

  • Impunerea obligativității măștii purtate corect în toate spațiile închise și deschise aglomerate – cu un proces continuu și susținut de acordare de amenzi pentru nerespectare
  • Limitarea programului teraselor, cluburilor, restaurantelor până la ora 22:00 și impunerea limitei de maxim 4 persoane per masă
  • Interzicerea și amendarea activităților private cu grupuri mai mari de 10 de persoane
  • Testarea tuturor persoanelor cu simptome (chiar ușoare)
  • Asigurarea permanenței (non-stop) la multiple linii telefonice la Direcția de Sănătate Publică Județeană cu un scenariu de răspuns cu pași clari, comunicat tuturor instituțiilor de sănătate din județ

Creșterea capacității de identificare și testare a cât mai mulți simptomatici și a cât mai mulți contacți trebuie sa devină obiectiv național. Tehnologii si metode noi de testare ar putea fi investigate și adoptate la nivel local pentru început.

Guvernul nu pare a fi dispus în acest moment să impună măsuri necesare de la nivel central (fie din considerente politice/electorale, fie datorită relațiilor conflictuale cu un parlament ostil, fie datorită complicațiilor legale/constituționale). În acest context, Consiliile Județene și Primăriile nu au altă opțiune acum decât să își asume responsabilitatea pentru decizii dificile.

1 sursa date: Ministerul Sanatatii – http://www.ms.ro/category/stiri/

2 sursa date: Stiri Oficiale Covid-19 Romania – https://stirioficiale.ro/

3 sursa date: Institutul National de Sanatate Publica Romania – http://www.cnscbt.ro/

4 date populatie valabile la 1 ianuarie 2020 (POP107A): Institutul National de Statistica – http://statistici.insse.ro:8077/tempo-online/#/pages/tables/insse-table

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *