Legea carantinei și a izolării a stârnit mari dezbateri. Un punct sensibil în actul normativ îl reprezintă detașarea medicilor. Raed Arafat, șeful DSU, explică la RFI de ce e nevoie de aceste reglementări în ciuda nemlțumirilor exprimate de cadrele medicale.

”Va trebui să ajungem la o soluție obligatoriu pentru că avem acum un vid care trebuie rezolvat. Nu e vina Pralamentului. Asta este. S-a întâmplat pentru că există o problemă constituțională cu legislația care a fost.

Dar din punctul de vedere al combaterii și al limitării răspândirii virusului, nu numai pentru Covid, ci și pentru alte boli cu care putem oricând să avem o altă situație, e nevoie de o legislație. Legislația este la Parlament și este nevoie de ea pentru că altfel nu putem să ne facem treaba, nu neapărat eu, dar colegii din teren, colegii de la epidemiologie, colegii de la boli infecțioase. O să le fie mai greu fără o legislație coerentă și clară, care să permită anumite lucruri într-un mod constituțional”, a declarat Raed Arafat.

Pe de altă parte, el a vorbit despre eficiența amendării celor care nu respectă regulile. ”Amenzile au întotdeauna un rol coercitiv și de a impune o regulă pentru cei care nu vor să o respecte. Cei care o respectă nu au nimic cu amenzile. Ați văzut că totuși s-au luat măsuri și s-au dat amenzi la nivel de operatori economici pe litoral, în diferite zone. S-au dat astfel de amenzi. Ele se dau, dar cine vrea să le încalce, le  încalcă. Nu ai cum să ai un polițist sau un jandarm pentru fiecare om care încalcă regula. Este responsabilitatea fiecăruia”, a adăugat Raed Arafat.

Citiți mai mult AICI

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply