Pentru persoanele care trăiesc cu boli respiratorii, actualul context epidemiologic determinat de pandemia cu noul coronavirus produce o stare de anxietate intensă, dincolo de boala pe care o au deja. Specialiștii spun însă că pacienții cu maladii respiratorii cronice au același risc de infecție cu noul coronavirus ca cel al populației generale.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (“COPAC”), împreună cu Societatea Națională de Medicina Familiei („SNMF”) și Asociația Inițiativa Pacientul 2.0. (“Pacientul 2.0.”) au pregătit un set de recomandări și informații utile în sprijinul persoanelor care trăiesc cu boli respiratorii. Poate fi descarcat de pe site-ul copac.ro.

“Traversăm o perioadă mai dificilă, dar este important să nu ne panicăm, să fim informați correct, să ținem legătura cu medicul, să nu renunțăm la tratament și să ne împăcăm cu boala. Sigur vom trece cu bine peste toate“ spune Radu Gănescu, președinte COPAC.

“Informațiile corecte, validate medical, fac parte din instrumentele-cheie de care pacienții au nevoie, astfel încât să își poată controla boala. Relația cu medicul de familie este importantă și aceste luni, în care grija pacienților cronici a revenit în principal medicilor de familie ne-au arătat că o bună comunicare între pacient-medic de familie-specialist este vitală și uneori chiar salvatoare de vieți“, completează dr. Carmen Bușneag, medic de familie, reprezentant al Grupului RespiRO din cadrul SNMF.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply