Coronavirusul poate că pierde teren din cauza luptei mondiale împotriva bolii pe care o provoacă, dar teoriile conspirative și fake news-urie continuă să se răspândească pe site-urile de socializare. În ciuda angajamentelor asumate de diferitele platforme în legătură cu dezinformările medicale, acestea se răspândesc, inclusiv pe baza declarațiilor unor medici și oameni de știință marginalizați, care nu vor decât să dobândească o notorietate nemeritată, potrivit RFI România.

Comunitățile medicale și cele de cercetare nu sunt ferite de controverse. Există dezbateri de mare anvergură între oamenii de știință de fiecare dată când apare un nou virus, dar în aceeași măsură, există și un întreg grup de practicieni și cercetători, în general marginalizați în cadrul breslelor lor, care profită de contextul crizei pentru a-și recăpăta reputația și notorietatea.

Ca exemplu, videoclipul intitulat „Plandemia” a devenit viral săptămâna aceasta în cadrul cercurilor conspirative dar chiar și dincolo de ele. Oricât de mult au încercat principalele platforme să-l elimine, acesta continuă să circule pe Youtube prin mesagerie și grupuri private. Peste patru milioane de oameni  l-au văzut sau l-au distribuit.

Succesul videoclipului constă în faptul că acesta evidențiază personalități care aparțin sau au aparținut lumii științifice și medicale. Dar o investigație amănunțită -disponibilă online – dezvăluie fragilitatea argumentelor lor, mai ales în contextul informațiilor publicate în revista științifică americană Science.

 

Conspirația „pandemiei planificate”

Alăturarea cuvintelor „pandemie” și „planificat” este cea care dă titlul videoclipului „Plandemie”. Sub forma unui documentar, video-ul de 26 de minute se termină cu intervenția premonitorie a unui profesor american în cadrul unei conferințe din 2017. Este vorba despre Anthony Fauci, care în prezent este consilier pentru sănătate al președintelui Trump. La vremea respectivă acesta avertiza asupra riscului unei viitoare pandemii. Folosind aceste imagini din 2017, în loc de concluzie, autorii videoclipului insinuează că ceea ce se întâmplă astăzi cu Covid-19 este punctul culminant al unui complot amplu, planificat de mult.

Pentru că Anthony Fauci a lucrat zeci de ani la un centru de cercetare al Departamentului de Sănătate al Statelor Unite, și pentru că s-a săturat să țină piept președintelui, a devenit o țintă principală a ceea ce se numește în Statele Unite, Alt-right, o alternativă de dreapta, antisistem și antivaccin.

Personajul central al videoclipului, Judy Mikovits, de profesie biolog, este prezentată ca un geniu neînțeles, redus la tăcere pentru că a descoperit HIV înaintea tuturor. Ea îl învinovățește în special pe profesorul Fauci care ar fi responsabil de eșecurile sale. Însă în urma unei verificări, cariera sa nu corespunde cu povestea pe care o spune. Colegii noștri de la Radio Canada au refăcut pas cu pas toate etapele carierei sale. Atât cercetările sale în legătură cu SIDA, cât și cele referitoare la Ebola, nu au fost confirmate de colegii săi de breaslă, iar Judy Mikovits a căzut în abisul teoriilor conspirative.

Teoriile conspirației antivaccin

Judy Mikovits refuză eticheta „antivaccin”, nume dat în principiu adversarilor vaccinării. Cu toate acestea, ea militează cu ardoare împotriva tuturor vaccinurilor. Apropo de Italia și de populația sa vârstnică, ea susține că vaccinul antigripal a fost cel care a infectat pacienții care au murit de Covid-19,dar nu oferă nicio dovadă.  Între timp, alte studii contrazic această legătură dintre gripă, vaccinare și coronavirus, după cum demonstrează lucrările publicate în revista Clinical Infectuous Diseases, la Oxford University Press. Totuși, acest argument o determină pe Judy Mikovits să ceară o suspendare pentru toate vaccinurile timp de cinci ani.

Citiți mai mult AICI

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *