Pandemia de coronavirus a afectat grav activitatea unuia dintre cele mai mari aeroporturi din România. Traficul aerian al Aeroportului Internațional din Cluj-Napoca a scăzut cu aproximativ 94 la sută în primele trei săptămâni ale lunii aprilie, comparativ cu aceeași perioadă din 2019. Din această cauză, conducerea aeroportului a luat măsuri dure: două treimi dintre angajați au fost trecuți în șomaj tehnic.

Scăderea traficului aerian pe aeroportul din Cluj a început abrupt încă din luna martie. 86 la sută dintre cursele aeriene erau cele externe, iar multe dintre acestea erau spre cele mai afectate țări europene de pandemia de coronavirus, spune directorul aeroportului clujean, David Ciceo.

În prezent, aeroportul din Cluj mai are un singur zbor regulat, precum și zboruri charter care duc muncitori români spre Germania, până în data de 17 mai. Din cauza scăderii activității, conducerea aeroportului a reziliat mai multe contracte, inclusiv cel pentru paza aeroportului, care este asigurată acum de angajații proprii. De asemenea, 200 din cei 300 de angajați au fost trimiși în șomaj tehnic, iar 18 persoane care cumulau pensia cu salariul și-au reziliat contractele de muncă cu aeroportul, mai spune directorul aeroportului, David Ciceo.

În acest context, conducerea aeroportului clujean dorește să ceară amânarea plăților pentru creditul luat pentru construirea unei noi piste de aterizare. Valoarea creditului este de 45 de milioane de lei, Valoarea unei rate anuale este 3,5 milioane de lei. Cererea de amânare a ratelor, însă, trebuie aprobată și de Consiliul Județean Cluj, care este garantul acestui credit. Estimările experților arată că este nevoie între un an și trei ani pentru a reveni la nivelul de trafic aerian anterior pandemiei de coronavirus.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *