Autoritățile sanitare din județul Cluj sunt în alertă după apariția primelor cazuri de infecție cu coronavirus în Italia, țară în care trăiesc și muncesc foarte mulți români. În plus, pe Aeroportul Internațional ”Avram iancu” din Cluj, în fiecare lună ajung aproximativ 2000 de persoane cu zborurile dinspre Italia. În acest context, cazurile suspecte de infecție cu coronavirus nu au întârziat să apară și la Cluj.

”În Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj sunt spitalizate, în acest moment, nouă persoane care s-au întors în ultimele 14 zile din regiunea de nord a Italiei, din Veneto și Lombardia și care, după întoarcere, au prezentat simptome respiratorii. Momentan, ei sunt în serviciul nostru pentru a fi evaluați”, a declarat pentru Via Cluj TV dr. Irina Filipescu, de la Spitalul de Boli infecțioase din Cluj.

Din păcate, cele nouă persoane nu au putut fi testate pentru a depista dacă au fost infectate sau nu cu noul tip de coronavirus. Aceasta pentru că la Cluj încă nu au ajuns kit-urile de testare comandate. Procedura este că probele prelevate de la pacienți sunt transmise Institutului Matei Balș din București, care pot confirma sau infirma diagnosticul în 48 de ore.

SIMPTOME: Febră între 37,5 și 38 de grade Celsius, durere în gât, dificultate în respirație și tuse seacă

Perioada de incubație pentru acest virus este de maximum 14 zile, spun specialiștii. Acest lucru înseamnă că și pacienții care nu manifestă niciun simptom, dar sunt purtători, pot infecta alte persoane.

Dr. Irina Filipescu: ”Spălatul pe mâini ne apără de coronavirus mai mult decât masca!”

Cine este mai expus la a contacta boala: persoanele vârstnice, în special din intervalul de vârstă 70-80 de ani, care suferă și de alte boli, cum ar fi cele de inimă, de plămâni, diabet, obezitate.

VESTE BUNĂ! În ceea ce privește situația copiilor de până în 14 ani, aceștia, dacă au contactat virusul, pot să facă forme mai ușoare, asimptomatice (fără manifestări sesizabile).

UNDE GĂSEȘTI INFORMAȚII DE ÎNCREDERE DESPRE CORONAVIRUS: pe site-ul Ministerului Sănătății sunt expuse 10 sfaturi pentru a ne feri de coronavirus, pe site-ul Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile, și pe site-ul Direcției de Sănătate Publică din Cluj.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *