Adrian Oros: Legumele otrăvite cu pesticide reprezintă fake news

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că nu sunt adevărate informațiile referitoare la faptul că alimentele produse în România ar fi contaminate cu pesticide. El afirmă că, în România, există două laboratoare care fac asemenea determinări și că, din rapoartele oficiale din anul 2019, rezultă că un singur lot de tomate avea concentrația de pesticide peste limita admisă. Aceste tomate au fost descoperite în urma analizelor efectuate în laboratorul central din București, a spus Adrian Oros.

”Laboratorul central a făcut 419 determinări, din care 192, adică 46 la sută, au conținut de pesticide în limitele maxime admise. Asta înseamnă că nu prezintă nici un risc pentru consumatori. Doar una din aceste probe, repet, una din aceste 192 de probe a depășit limitele maxime admise. Asta înseamnă că tomatele respective – pentru că era vorba de tomate – au fost retrase de la comercializare. Iar 227 de probe, reprezentând 54 la sută, nu au avut reziduuri de pesticide”, a spus Adrian Oros.

În laboratorul care funcționează în Satu Mare, nu a fost descoperit nici un lot de legume care să aibă reziduuri de pesticide, a adăugat Adrian Oros.

”Din 256 de probe, 81 dintre acestea, adică 31,6 la sută, au avut reziduuri de pesticide, dar fără a depăși limitele maxime admise. Adică nu prezintă risc pentru consumatori. Și 176 dintre ele, adică 68,36 la sută, nu au prezentat reziduurie de pesticide”, a mai spus ministrul Agriculturii.

În urmă cu câteva zile, în presa centrală a apărut informația potrivit căreia jumătate dintre legumele care ajung pe mesele românilor ar fi contaminate cu reziduuri de pesticide.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

twenty + ten =