Populația care are sângele diferit de cel al celorlalți pământeni

Cercetătorii de la Institutul Național pentru Sănătate și Cercetare Medicală din Franța, conduși de profesorul Samuel Verges, au descoperit, în America de Sud, o populație care are sângele diferit de cel al celorlalți pământeni. Este vorba de locuitorii orașului minier La Rinconada, din Peru.

Acest oraș, cu o populație estimată de 30.000 de locuitori, este așezarea permanentă situată la cea mai mare altitudine. Locuințele minerilor se întind pe un teren a cărui altitudine variază între 5.100 și 5.300 de metri.

Acești oameni au infirmat teoriile medicale care afirmau că oamenii nu pot trăi permanent dincolo de limita unei altitudini de 5.000 de metri, din cauza lipsei oxigenului. Măsurătorile efectuate de cercetătorii francezi au arătat că, în acest oraș, cantitatea de oxigen este jumătate din cea disponibilă în zonele de câmpie.

Organismele localnicilor s-au adaptat la aceste condiții extreme. În primul rând, ei au mult mai multe globule roșii în sânge decât cei care locuiesc în câmpie. Hematocritul, adică volumul total al hematitelor sau globulelor roșii din sângele lor, ajunge la 85 la sută din totalul volumului sângelui. De asemenea, inima lor este hipertrofiată, iar vasele de sânge sunt dilatate.

Profesorul Samuel Verges afirmă că europenii nu ar putea trăi în mod permanent în acest oraș. Însă, pe de altă parte, medicii cred că nici locuitorii orașului peruan nu ar putea trăi în Europa, deoarece ar face infarct sau atac cerebral.

Locuitorii din La Rinconada au fost atrași în acest oraș de speranța unei îmbogățiri rapide. În zonă se află unele dintre cele mai importante mine de aur din lume.

Minerii peruani muncesc într-un sistem care a fost calificat drept o formă de sclavie modernă. Ei lucrează 30 de zile fără plată, iar în a 31-a zi, proprietarii minelor le permit să ia atât minereu cât pot duce pe umeri.

Din cauza altitudinii, clima din acest oraș este inospitalieră, deși orașul se află la doar 14 grade latitudine sudică față de Ecuator. Temperatura medie anuală este de 1,2 grade Celsius. Clima locală este asemănătoare cu cea de pe coasta de vest a Groenlandei.

Orașul nu are străzi asfaltate, canalizare sau sisteme de încălzire. Vegetația lipsește aproape cu desăvârșire. Localitatea este situată la poalele unui ghețar, care a fost botezat Frumoasa Adormită.

Viața minerilor este foarte grea. Unii dintre ei sunt otrăviți lent cu mercurul pe care îl folosesc pentru a separa aurul de minereul steril. Mulți dintre mineri folosesc mercurul cu mâinile goale. De asemenea, în orașul peruan, duhoarea este permanentă: problema lipsei canalizării și a unui sistem de gestiune a deșeurilor este dublată de faptul că aceste deșeuri se descompun mult mai încet decât la câmpie, din cauza lipsei oxigenului și a prezenței temperaturilor joase. În aceste condiții, medicii francezi vor încerca să revină în oraș, pentru a-și continua cercetarea științifică, dar și pentru a încerca să îi ajute pe mineri. Rezultatele cercetărilor ar putea fi folosite pentru a combate bolile de inimă și ale vaselor de sânge, dar ar putea fi utilizate și pentru a proiecta colonii umane pe alte planete.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 8 =