Apocalipsa din Australia

Mai mult de un miliard de animale au murit în incendiile care au cuprins Australia. Flăcările au ars o suprafață mai mare decât Belgia sau decât Republica Moldova. Presa internațională vorbește de un Cernobîl climatic, iar revista Forbes a folosit termenul de ”Apocalipsă” pentru a descrie situația de pe acest continent, după cum informează RFI România.

„Nu este un simplu incendiu de vegetație, este o adevărată bombă atomică”, titrează Le Monde cu referire la focul devastator de la Antipozi.

Australia evaluează daunele, după ce ziua de duminică a oferit un răgaz relativ, cu temperaturi mai scăzute și precipitații în unele părți din Victoria și Noua Țara Galilor de Sud, continuă ziarul francez.

Iar revista de afaceri americană Forbes vorbește despre o apocalipsă climatică:

Știrile dinspre Australia sunt de neimaginat. Și, în timp ce unii idioți insistă că situația este parte a unui fenomen care se repetă în fiecare an, realitatea este că amploarea și gravitatea incendiilor din acest an nu au precedent.

Incendiile sunt, într-adevăr, un eveniment obișnuit în Australia. Unele specii de eucalipt depind, de fapt, de incendii pentru a-și elibera semințele. Însă anul acesta este foarte diferit: sezonul incendiilor a început mult mai devreme și a coincis cu temperaturi ridicate, după o secetă prelungită: exact ceea ce oamenii de știință au prezis atunci când au calculat efectele unei schimbări climatice – și este ceea ce se întâmplă acum.

The New York Times constată, la rândul său, că, pe măsură ce focul se întețește, australienii nu-și pot stăpâni frustrarea când văd lipsa de acțiune a premierului Scott Morrison .

Afișe au apărut pe străzile din orașele Australiei, arătându-l pe premier în ținută de vacanță tropicală: coroană florală pe cap, cămașă bleumarin deschisă la guler.

”Ești căutat. Țara ta arde!” este textul care însoțește imaginea.

Aluzia este clară. Scott Morrison este acuzat că și-a luat o vacanță în Hawaii luna trecută, în timp ce în Australia se profila deja unul dintre cele mai devastatoare sezoane ale incendiilor.

Supărați și înspăimântați, australienii au evitat până acum să-și arate frustrarea față de premierul Morrison și răspunsul său ineficient. Dar și față de atitudinea sa de respingere în fața fenomenului care a făcut incendiile de anul acesta atât de intense: schimbările climatice.

Photo: AFP

 

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 2 =