Venus este în prezent o planetă toxică. Din cauza apropierii prea mari de Soare, atmosfera de pe Venus este un adevărat iad.
Și totuși, lucrurile nu au stat întotdeauna așa. Cândva, Venus a fost o planetă care prezenta condiții favorabile vieții, spune Michael Way de la NASA Goddard Institute for Space Studies, potrivit ScienceAlert.
Cercetătorii au ajuns la această concluzie în urma unor simulări care arată că timp de trei miliarde de ani, clima de pe Venus a fost foarte asemănătoare cu cea de azi de pe Terra: apă lichidă la suprafață și temperaturi stabile, între 20 și 40 de grade Celsius.
Ceva s-a întâmplat însă acum aproximativ 700 de milioane de ani, iar situația s-a schimbat dramatic. Oamenii de știință nu știu ce fel de eveniment cataclismic a putut provoca această schimbare radicală.
Conform unei teorii, cantități uriașe de gaze au ajuns în atmosferă, în urma unei erupții vulcanice masive, iar gazele respective nu au mai putut fi reabsorbite de roci, pentru că acestea au fost acoperite de un strat gros de magmă, care s-a solidificat.
Cercetătorii de la NASA nu pot spune cu certitudine că Venus a găzduit forme de viață. Studiul deschide însă o nouă perspectivă asupra planetelor din afara sistemului nostru solar, aflate la fel de aproape de stelele lor, cum se află Venus față de Soare.