Românii, campioni la risipa alimentară

Risipa alimentară a ajuns la proporții îngrijorătoare în România. Mai ales cu ocazia meselor festive de Sărbători, românii arată că gătesc mult, aruncă multă mâncare și mănâncă prost, spun specialiștii în gastronomie. Ei au calculat că, doar cu mâncarea aruncată de români într-un singur an, populația Clujului s-ar putea hrăni gratis timp de 20 de ani. Pentru a reduce proporțiile acestei risipe, voluntarii organizației Food Waste Combat au publicat un ghid al cărui scop este organizarea mai inteligentă a cumpărăturilor de alimente și a modului în care gătim și consumăm mâncarea.

Românii se află pe locul 9 în topul europenilor care risipesc cea mai multă mâncare. Acest fenomen este îngrijorător, pentru că românii își cheltuiesc o mare parte a veniturilor lor pentru a cumpăra mâncare ce ajunge la gunoi. În medie, fiecare român aruncă anual 110 kilograme de alimente. Dacă toată această mâncare ar fi încărcată în mașini, ar fi nevoie de 127.500 de camioane, care ar face o coadă de la București la Munchen. Românii aruncă aceste alimente și pentru că au tot soiul de prejudecăți legate de hrană. De exemplu, ei cred în mod greșit că procesul de congelare afectează calitatea mâncării, spune bucătarul Adrian Hădean.

În România, unul dintre cele mai irosite alimente este pâinea. Un român cumpără, în medie, 96 de kilograme de pâine pe an, cu mult peste media europeană, care este de 82 de kilograme de pâine pe an. Doar că 20 la sută din pâinea cumpărată de români este aruncată, spune Adrian Hădean.

Pentru a reduce risipa de hrană, voluntarii Food Waste Combat au organizat mai multe campanii, prin care elevii au fost învățați cum să gătească în mod corect. De asemenea, ei au publicat, în această lună, un ghid prin intermediul căruia cititorii sunt învățați cum să își organizeze mai bine cumpărăturile și pregătirea hranei.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

eighteen + 13 =