Elevii români care au participat la Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor – PISA 2018 au susținut testul de două ore pe hârtie, la fel ca în alte șapte state, printre care Republica Moldova, Argentina și Liban. Celelalte 72 de țări care au participat au dat testul pe calculator, potrivit informațiilor obținute de Edupedu.ro. Este vorba despre singurele rapoarte internaționale care scot la iveală analfabetismul funcțional. Testările se fac o dată la trei ani și analizează mai multe aspecte ale sistemului de educație, inclusiv cel al analfabetismului funcțional. Rezultatele  vor fi anunțate mâine, la ora 10, de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, mai anunță Edupedu.ro.

“Evident, testarea online este mai rapidă, mai eficientă și rezultatele pot fi prelucrate mult mai repede. În momentul în care peste 70 de țări susțin testarea online și un număr mai mic de țări încă folosesc creionul și hârtia, asta nu face decât să invite țările mai puține la număr să accelereze ritmul de a ajunge să susțină și ele testarea online. (…)Testarea PISA funcționează într-o filosofie total diferită de ceea ce înseamnă încremenirea în paradigma comunistă a modelului educației publice din România.Sunt lumi paralele, și de aici rezultatul slab al României.Dacă școala ca atare nu se transformă, rezultatul previzibil va fi la fel de slab.”, spune la RFI, Marian Staș, expert în educație. 

Analfabetismul funcţional este o problemă care afectează 42% dintre elevii români, conform statisticilor. România se situează se locul întâi, în rândul ţărilor din Uniunea Europeană, cu cel mai mare grad de analfabetism funcţional.

Citiți mai mult AICI

 

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *