În 26 noiembrie 1965, Franța lansa în spațiu primul său satelit artificial. Franța devenea, astfel, a 6-a țară din lume care să aibă un astfel de dispozitiv în spațiu. Vă invităm să aflați mai multe despre satelitul numit Asterix 1 din Pagina de istorie de astăzi a RFI.

Primul satelit francez, Asterix, a fost lansat de pe racheta Diamant A, plecată în spațiu din Hammaguir, Algeria. O dată cu lansarea lui Asterix în spațiu, Franța a devenit a 6-a țară din lume care să aibă un satelit artificial pe orbită, după URSS, cu Sputinik, Statele Unite ale Americii cu Explorer, Marea Britanie care a trimis-o în spațiu pe Ariel, Canada, cu satelitul Alouette și Italia care l-a lansat în spațiu pe San Marco.

Franța este a treia țară, însă, care și-a lansat un satelit cu o rachetă proprie, deoarece Marea Britanie, Italia și Canada au folosit rachete americane pentru a-și ridica în spațiu proprii sateliți artificiali.

Inițial, satelitul francez a fost botezat A1, pentru că era primul satelit al Armatei Franceze, însă a fost rebotezat după popularul personaj de desen animat, galul Asterix. Datorită înălțimii relativ mari a orbitei sale, Asterix, satelitul de 49 de kilograme, nu va reintra în atmosfera Pământului câteva secole de acum încolo.

Programul Spațial al Franței are o istorie care începe, oficial, în 1946, imediat după Cel de-al Doilea Război Mondial. Laboratoire de recherches balistiques et aérodynamiques a luat ființă în Normandia, pentru a dezvolta o noup generație de rachete, profitând de startul germanilor cu racheta V2.

Programul Spațial al Franței include activități atât civile, cât și militare. Cronologic, este al treilea program spațial din lume, după cel al Uniunii Sovietice și Statelor Unite și este cel mai mare din Europa.

De altfel, ambiția de a cuceri spațiul este una foarte veche, reflectată în cultura franceză. De la tapiseria Gobelin comandată de Colbert în 1664, care ar înfățișa o rachetă care se ridică de la sol, la romanul lui Jules Verne ”De la Pământ la Lună” sau la filmul lui George Méliès din 1902, Voiajul în lună, spațiul și rachetele au fost prezente în societatea franceză cu mult înainte ca avansul tehnologiei să permită dezvoltarea programelor spațiale.

De exemplu, Robert Esnault-Pelterie, un fel de Aurel Vlaicu sau Henri Coandă al francezilor, a fost unul dintre pionierii designului rachetelor și explorării spațiului. Încă din 1908 a studiat propulsia și zborul spațial. Fără să cunoască munca matematicienilor ruși de la vremea respectivă, a derivat ecuațiile matematice pentru zborul interplanetar, duratele de zbor și propulsia motorului. Între 1935 și 1939, a proiectat o sondă spațială, însă cercetările sale au fost întreupte de izbucnirea Celui de-al Doilea Război Mondial.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *