În 30 octombrie 1938, un program radiofonic difuzat în New Jersey, în Statele Unite ale Americii, a creat panică generală în rândul populației. Este vorba despre o prelucrare după romanul ”Războiul lumilor”, de H. G. Wells, care descria o invazie a marțienilor. Aflați întreaga poveste, din Pagina de istorie a RFI.

Romanul ”Războiul lumilor”, publicat în 1898, a făcut senzație în rândul cititorilor vremii. El descria invazia unor ființe de pe Marte, care au ajuns într-o suburbie a Londrei, de unde au început distrugerea rasei umane. Romanul este inspirat și de descoperirile științifice ale vremii. În plus, autorul a descris fenomene și descoperiri ulterioare publicării romanului, cum ar fi ceea ce cunoștem în prezent drept raze laser.

Romanul a făcut parte dintr-un adevărat curent literar al vremii care trata subiectul invaziilor, fie ele terestre sau extraterestre. Apariția acestui gen literar, care poate fi văzut ca o propagandă contemporană, a reflectat sentimentul crescând de anxietate și nesiguranță cauzat de tensiunile dintre puterile imperiale europene, care avea ulterior să degenereze în Primul Război Mondial.

Cartea, așa cum era atunci la modă, a ajuns să fie popularizată prin publicarea în fascicule, în presa vremii, care se terminau în suspans, pentru a-i determina pe cititori curioși să cumpere și următorul număr al publicației.

De-a lungul timpului au existat multiple ecranizări și adaptări ale ”Războiului lumilor” al lui H. G. Wells, însă cea mai faimoasă și mai controversată este cea realizată de regizorul, actorul și scenaristul George Orson Welles.

În 30 octombrie 1938, tizul autorului romanului, Welles, a lecturat la radio, în New Jersey, Statele Unite ale Americii, ”Războiul lumilor” a lui H.G. Wells. Primele două treimi ale adaptării de 60 de minute au fost prezentate sub forma unor buletine de știri care relatau efectele invaziei marțiene, cu comunicate importante pentru țară ale autorităților și relatări ale unor oameni de știință. Pentru o credibilitate mai mare, a fost chiar regizată o întrerupere a unui program muzical, pentru a fi difuzate știrile de ultimă oră.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *