În data de 29 octombrie 1922, firava democrație italiană sucomba sub cizmele fasciștilor conduși de Benito Mussolini, porniți în marșul asupra Romei.

Intimidat, regele Victor Emanuel al III-lea l-a numit pe liderul fascist în funcția de prim-ministru al Italiei.

Benito Mussolini a profitat de ocazie pentru a acapara întreaga putere: s-a proclamat Duce și a promis că va restaura vechea glorie a Romei antice. A eșuat și a sfârșit sub gloanțele partizanilor comuniști.

Benito Mussolini s-a născut într-o familie modestă. Mama sa era învățătoare la țară, iar tatăl său era un fierar socialist, care îl prețuia foarte mult pe Karl Marx.

A terminat cu greu școala secundară, din cauza problemelor de disciplină. Tot din cauza acestor probleme, a fost exmatriculat dintr-un liceu al călugărilor salezieni și a terminat cu greu un liceu public.

Benito Mussolini a plecat în Elveția în 1902, unde a avut probleme cu poliția, din cauza încăierărilor la care lua parte.

S-a întors în Italia pentru stagiul militar, apoi a plecat în Austro-Ungaria, la Trento, unde a început să lucreze la un ziar socialist.

A promovat idei revizioniste italiene, drept urmare a fost expulzat din Austro-Ungaria. Întors în Italia, a devenit editor al celui mai important ziar socialist, Avanti.

Declanșarea Primului Război Mondial l-a adus în conflict cu socialiștii, care susțineau pacea, în timp ce Benito Mussolini cerea intrarea Italiei în război.

Exclus de socialiști, el și-a înființat propriul său ziar, Poporul Italiei. A fost mobilizat în 1915 și a servit drept caporal în armata italiană până în 1917, când a fost rănit și demobilizat.

Întors acasă, a pus bazele Mișcării Fasciste, care promitea restaurarea gloriei Romei antice.

A atras rapid foști combatanți, care nu își găseau rostul după proclamarea păcii. De asemenea, a atras și sprijinul unor italieni bogați, care i-au finanțat partidul.

Citiți mai multe despre tragicul sfârșit al lui Mussolini, în Pagina de istorie a RFI.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply