Pagina de istorie: Gloria și tragica moarte al lui Benito Mussolini

În data de 29 octombrie 1922, firava democrație italiană sucomba sub cizmele fasciștilor conduși de Benito Mussolini, porniți în marșul asupra Romei.

Intimidat, regele Victor Emanuel al III-lea l-a numit pe liderul fascist în funcția de prim-ministru al Italiei.

Benito Mussolini a profitat de ocazie pentru a acapara întreaga putere: s-a proclamat Duce și a promis că va restaura vechea glorie a Romei antice. A eșuat și a sfârșit sub gloanțele partizanilor comuniști.

Benito Mussolini s-a născut într-o familie modestă. Mama sa era învățătoare la țară, iar tatăl său era un fierar socialist, care îl prețuia foarte mult pe Karl Marx.

A terminat cu greu școala secundară, din cauza problemelor de disciplină. Tot din cauza acestor probleme, a fost exmatriculat dintr-un liceu al călugărilor salezieni și a terminat cu greu un liceu public.

Benito Mussolini a plecat în Elveția în 1902, unde a avut probleme cu poliția, din cauza încăierărilor la care lua parte.

S-a întors în Italia pentru stagiul militar, apoi a plecat în Austro-Ungaria, la Trento, unde a început să lucreze la un ziar socialist.

A promovat idei revizioniste italiene, drept urmare a fost expulzat din Austro-Ungaria. Întors în Italia, a devenit editor al celui mai important ziar socialist, Avanti.

Declanșarea Primului Război Mondial l-a adus în conflict cu socialiștii, care susțineau pacea, în timp ce Benito Mussolini cerea intrarea Italiei în război.

Exclus de socialiști, el și-a înființat propriul său ziar, Poporul Italiei. A fost mobilizat în 1915 și a servit drept caporal în armata italiană până în 1917, când a fost rănit și demobilizat.

Întors acasă, a pus bazele Mișcării Fasciste, care promitea restaurarea gloriei Romei antice.

A atras rapid foști combatanți, care nu își găseau rostul după proclamarea păcii. De asemenea, a atras și sprijinul unor italieni bogați, care i-au finanțat partidul.

Citiți mai multe despre tragicul sfârșit al lui Mussolini, în Pagina de istorie a RFI.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

four × one =