Tot mai mulți amatori de drumeții în Munții Apuseni sunt atrași de cetatea de la Lita. Fortificația are reputația unui adevărat cuib de vulturi, iar de-a lungul Evului Mediu a aparținut unor conducători prestigioși, precum Iancu de Hunedoara sau Sigismund de Luxemburg. Acum, cetatea a căzut în ruină, însă are un farmec aparte, care îi determină pe amatorii de istorie să se aventureze până în locul unde s-au se refugiau odinioară cavalerii și domnițele.
Cetatea Lita domină văile care duc spre Băișoara. În Evul Mediu, cetatea era un loc greu de cucerit. Prima atestare documentară a cetății datează din secolul al XIV-lea. Cetatea a devenit loc de refugiu din calea invaziilor pentru aristocrația transilvăneană, iar printre stăpânitorii săi s-au numărat mari comandați militari ai vremii, spune istoricul Cristian Manolachi.
Cetatea a fost distrusă în secolul al XVI-lea, ca urmare a exploziei magaziilor de pulbere. A fost reconstruită și distrusă din nou într-un asediu, în timpul principelui Francisc Rakoczi al II-lea, la începutul secolului al XVIII-lea. Pe hărțile austriece, cetatea apărarea sub denumirea de Castelul Vechi. Acum, fortificația atrage turiști din întreaga regiune.
Mai mulți pasionați de istorie vor să convingă autoritățile să ceară bani europeni pentru reconstrucția cetății.