Clujul a fost inclus pe lista celor mai dinamice aeroporturi din Uniunea Europeană, după criteriul creșterii transporturilor cargo. Studiul a fost realizat de compania CP Cases, în baza datelor oficiale adunate de Comisia Europeană în perioada 2008 – 2018.

Aderarea României la Uniunea Europeană a favorizat dezvoltarea rapidă a unora dintre aeroporturi. Cel mai bun ritm de creștere l-a avut aeroportul din Cluj. În acest an, aeroportul clujean ar putea depăși, pentru prima oară în istorie, pragul de trei milioane de pasageri. Însă a crescut semnificativ și traficul cargo, care era, practic, nesemnificativ. De asemenea, a crescut și traficul cargo de pe aeroportul din Timișoara. Studiul internațional referitor la dezvoltarea aeroporturilor din Uniunea Europeană arată că pe lista aeroporturilor cu cea mai rapidă creștere se află, pe primul loc, Zaragoza, din Spania, urmată de Valladolid, de asemenea, din Spania. Pe locul trei se află Riga din Letonia, pe patru Cluj-Napoca, iar pe cinci Timișoara, ambele din România. Însă în cazul României nu este vorba doar de creștere, ci și de dezvoltare organizațională, spune directorul aeroportului clujean, David Ciceo.

Dezvoltarea din ultimii ani a oferit Clujului statutul de cel mai important aeroport dintre București, Budapesta și Belgrad, mai spune David Ciceo.

Chiar dacă dinamismul aeroporturilor din România este impresionant, din punctul de vedere al volumelor de pasageri și de mărfuri, ele rămân încă departe de marile aeroporturi din Occident. Din punctul de vedere al transporturilor cargo, pe primele locuri din Uniunea Europeană se află aeroporturile din Frankfurt am Main din Germania, Paris – Charles de Gaulle din Franța și Londra – Heathrow din Marea Britanie.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *