În atacul asupra unei sinagogi din Halle a fost implicată o singură persoană. Bărbatul, în vîrstă de 27 de ani, a fost reţinut. În prezent se află într-un spital, fiind rănit în timp ce încerca să fugă. Teroristul de extremă dreapta a împuşcat două persoane. Atentatul a stîrnit consternare. Numeroşi politicieni şi experţi au atras atenţia asupra consolidării unor forme violente ale extremisului de dreapta și au cerut autorităţilor să acorde fenomenului o atenţie sporită, transmite RFI România.

În semn de solidaritate cu victimele atentatului de ieri din Halle şi cu comunitatea evreiască din Germania, mai mulţi politicieni s-au deplasat în oraşul din landul Saxonia anhaltină, unde a avut loc incidentul sîngeros. Preşedintele federal, Frank-Walter Steinmeier, a condamnat tentativa de atac asupra sinagogii din Halle şi a vorbit despre „o zi a ruşinii” pentru Germania. Cine mai dovedeşte indulgenţă pentru extremismul de dreapta, acela se face copărtaş, a mai spus Steinmeier. În acelaşi timp, Steinmeier a subliniat obligaţia statului de a garanta siguranţa evreilor din Germania.

Teroristul antisemit, Stephan B., a încercat miercuri să pătrundă în sinagoga din Halle. Acolo se aflau circa 80 de persoane pentru a sărbători ziua de Yom Kippur, cea mai importantă sărbătoare evreiască. Sinagaga nu a fost păzită de către poliţie. Teroristul înarmat n-a reuşit să forţeze uşa şi a deschis focul asupra unei femei din apropiere, împuşcînd-o. Ulterior a mai împuşcat pe un bărbat care se afla într-un chioşc döner.

Iniţial poliţia credea că în atentat ar fi implicate mai multe persoane. Abia în cursul serii s-a stabilit că Stephan B., îmbrăcat într-un soi de uniformă militară, a acţionat singur. Tot atunci s-a aflat că a difuzat acţiunea sa, în direct, pe internet, folosind în acest scop platforma americană Twitch. Video-ul a fost văzut de circa 2000 de persoane, înainte de a fi înlăturat (precum a anunţat Twitch pe Twitter). În timpul atacului, bărbatul în vîrstă de 27 de ani, îşi însoţea acţiunea cu mai multe comentarii negaţioniste, antisemite şi anti-feministe în limba germană şi engleză. Între altele a negat Holocaustul. A mai afirmat că feminismul este de vină că rata naşterilor scade, ceea ce facilitează migraţia. Acest fenomen, a mai spus extremistul de dreapta, este susţinut de evrei.

Afirmaţiile cu tentă conspiraţionistă ale teroristului sunt tipice pentru actualul discurs extremist de dreapta în care sînt îmbinate elemente de antisemitism, rasism şi antifeminism.

Bărbatul, originar din localitatea Brenndorf, din apropierea oraşului est german Eisleben, s-a inspirat din acţiunea teroristului din Noua Zeelandă, care în martie a provocat un adevărat măcel şi a împuşcat numeroşi musulmani. Şi atentatorul Brenton Tarrant, din Christchurch, din Noua Zeelanda şi-a postat, în direct, acţiunea pe internet. Un alt model este cel al extremistului norvegian Anders Behring Breivik, care în 2011 a ucis zeci de persoane şi care într-un manifest şi-a expus afinităţile ideologice, între care se numără și Noua Dreaptă din România. Toate aceste incidente sunt indicii pentru creşterea potenţialului violent. Consolidarea unor partide radicale în Europa sînt o dovadă, în plus, că formele naţionalismului autoritar se bucură de o audienţă tot mai largă. Totodată, se poate observa şi o creştere a indulgenţei faţă de grupările care acţionează deschis contra Uniunii Europene, declarîndu-se drept apărători ai Apusului şi luptători contra islamului sau „sexo-marxismului” (precum formulează unii conservatori români în postările lor ideologice de pe FB).

Citiți mai mult AICI

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *