Turcia a lansat în nordul Siriei un atac împotriva unor miliţii kurde sprijinite de Occident în lupta lor împotriva Organizaţiei stat istamic. Franţa condamnă “cu mare fermitate” ofensiva turcă şi a sesizat Consiliul de securitate ONU. Franţa, Germania şi Marea Britanie sunt pe cale de a finaliza o declaraţie comună legată de acest atac anunţat de altfel de autorităţile turce, potrivit RFI România.   

Kurzii decretaseră deja mobilizarea generală şi se aşteptau acest atac. Forţele democratice siriene, în cadrul cărora kurzii sunt majoritari, anunţă că în urma bombardamentelor efectuate de armata turcă au fost înregistrate primele victime printre civili. Să reţinem însă că din 2016 încoace Turcia a mai declanşat două atacuri în Siria, deci ceea ce se întîmplă acum nu este o noutate absolută. În schimb, s-ar părea că de data aceasta Turcia doreşte un fel de “soluţie durabilă” la graniţa ei cu Siria.

Potrivit cotidianului turc Hürriyet, armata turcă ar intenţiona într-o primă fază să ia controlul unei zone frontaliere lungă de 120 de kilometri şi cu o adîncime de treizeci de kilometri. Turcia ar dori deci să creeze o zonă tampon astfel încît să îndepărteze forţele kurde de la frontiera ei şi eventual să-i poată aduce aici pe o parte din cei trei milioane şase sute de mii de refugiaţi sirieni. Intr-o a doua fază această “zonă de securitate” ar urma să fie extinsă pînă la frontiera irakiană, deci pe o lungime de 480 de kilometri.

Noua intervenţie turcă riscă să provoace însă un puternic seism în regiune. Kurzii, primii vizaţi, anunţă că sunt decişi să reziste. Iranul, prin vocea preşedintelui Hassan Rohani, cere Turciei să se abţină de la orice atac pe teritoriul sirian, iar kurzilor le cere să sprijine armata siriană. De altfel, potrivit Agenţiei Reuteurs, armata iraniană s-a lansat în manevre în nord-vestul ţării, la frontiera cu Turcia. Reamintim că Iranul este un aliat necondiţionat al regimului de la Damasc reprezentat de preşedintele Bachar al-Assad, care este susţinut şi de ruşi. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov, aflat într-o deplasare în Kazahstan, afirmă că politica americană în regiune, “ezitantă şi plină de contradicţii”, duce de fapt la un incendiu generalizat.

Si este adevărat că Donald Trump nu pare să stăpînească bine datele problemei. După ce duminică a calificat conflictele din regiune drept “tribale, interminabile şi absurde”, şi a declarat că retrage forţele americane din Siria, acum el avertizează că va asfixia economic Turcia întrucît a trecut la acţiune în Siria trecînd peste voinţa Washington-ului.

Donald Trump a înţeles probabil, în ultimele trei zile, ce gravă ar fi retragerea americană, ceea ar lăsa Turcia, Iranul şi Rusia ca unici arbitri geopolitici locali. Iar jihadismul ar putea să se reactiveze pe fond de rivalităţi complicate.

Europenii, de partea lor, se tem de un nou val de imigranţi în caz de conflict generalizat în regiune. Grecia, Cipru şi Bulgaria au trimis un mesaj comun ţărilor membre ale Uniunii Europene semnalînd deja creşterea numărului de migranţi pe “ruta Mediteranei orientale”.

Citiți mai mult AICI

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply