Creștere accentuată a parteneriatului economic româno-polonez

Relațiile economice dintre România și Polonia cunosc o dinamică deosebită. Schimburile comerciale bilaterale ar putea depăși, în acest an, pragul de cinci miliarde de euro. Din păcate, însă, încă există un dezechilibru accentuat. Polonia exportă mai multe bunuri în România decât importă. În schimb, România a atras mai mulți investitori polonezi decât Polonia investitori români. Există 1.000 de companii poloneze carte au investit în România și doar 30 de firme românești care au investit în Polonia.

Parteneriatul strategic dintre România și Polonia capătă tot mai mult și o dimensiune economică importantă. De aceea, autoritățile din cele două țări au decis să transforme cluburile de afaceri în camere bilaterale de comerț și industrie, spune directorul Camerei de Comerț și Industrie Polono-Română, Anita Imbre.

La schimburile comerciale bilaterale participă companii din multe ramuri economice, inclusiv din domenii de înaltă tehnicitate, spune Anita Imbre.

Există, atât din partea Poloniei, cât și din partea României, dorința de a dezvolta acest parteneriat strategic, mai spune directorul Camerei de Comerț și Industrie Polono-Române, Anita Imbre.

Au apărut și primele inițiative regionale. Zilele trecute, la Wroclaw, a avut loc prima ediție a Forumului Economic Transilvania – Silezia, la care au participat autorități publice și companii din cele două regiuni, dar și din Varșovia sau din Basarabia. Acest forum s-a născut din parteneriatul dintre Confederația Antreprenorilor Catolici Polonezi, condusă de Jan Lech Skowera, și Asociația Cluj Today, condusă de Bianca Pădurean. Ideea acestui forum a fost lansată de Alteța Sa Regală Principele Radu al României, care și-a luat angajamentul de a promova relațiile dintre Polonia și România.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + seventeen =