Data de 1 octombrie este ziua în care este celebrat începutul anului universitar. Cea mai veche universitate din România este cea din Cluj. Precursorul Universității Babeș-Bolyai este Colegiul Major Iezuit, înființat în anul 1581. Universitatea clujeană a făcut ulterior mai mulți ”pui”, reprezentați de universități din România și din Ungaria.

Fondatorul învățământului superior clujean este iezuitul italian Antonio Possevino. Acesta a fost desemnat de Ștefan Bathory, rege al Poloniei și principe al Transilvaniei, să fondeze o universitate la Cluj.

Antonio Possevino a adus la Cluj 11 profesori de la Universitatea din Vilnius, care au început să predea în limba latină. De-a lungul secolelor, colegiul iezuit a  suferit numeroase transformări.

În anul 1872, la Cluj, învățământul a fost reorganizat, sub numele Universității Franz Jozef, care oferea cursuri în limba maghiară. Exista și o catedră de limba și literatura română, iar un profesor român, Grigore Moldovan, a devenit rector al acestei universități, în perioada 1906 – 1907.

După Primul Război Mondial, Transilvania s-a unit cu Regatul României. Profesorii maghiari de la această universitate au refuzat să depună jurământul de credință față de România. Universitatea maghiară a plecat în refugiu la Budapesta, apoi la Seghedin, unde această instituție de învățământ și-a continuat activitatea. Unul dintre profesorii ei, Albert Szent-Gyorgy, avea să primească Premiul Nobel pentru Medicină în 1937.

La Cluj, a fost refondată o universitate românească. La început, a purtat numele de Universitatea Daciei Superioare, apoi a primit numele de Regele Ferdinand I, din 1927. A devenit una dintre cele mai bune universități din România, până în 1940, când Transilvania de Nord a fost cedată Ungariei. Facultățile de Litere și Filosofie, de Medicină și de Drept, au plecat în refugiu la Sibiu, iar cea de Științe a fost refugiată la Timișoara, în timp ce la Cluj a revenit… universitatea maghiară, scrie RFI în Pagina de istorie.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *