100 de ani de la înființarea Spitalului Militar din Cluj

Spitalul Militar din Cluj împlinește în această toamnă 100 de ani. În prezent, el este o unitate militară de elită, cu 11 specializări, cinci laboratoare, un centru de primiri urgențe și un ambulatoriu integrat.

Spitalul Militar din Cluj a luat ființă la data de 28 mai 1919 în baza ordinului Marelui Stat Major, subordonat Comandamentului Corpului 6 Armată și cu numele „Regina Maria”. Cele trei clădiri vechi ale spitalului au fost construite în secolul al XIX-lea, când în Cluj a funcţionat un Spital de trupă cezaro-crăiesc.

În perioada 1919-1940, Spitalul Militar „Regina Maria” din Cluj era o instituţie medicală puternică, bine organizată şi condusă, cea mai importantă pentru asigurarea sănătăţii militarilor din compunerea marilor unităţi şi unităţi din subordinea Corpului 6 Armată, cu sediul comandamentului în Cluj. Din 15 octombrie 1923 sa fost înființat și Cercul Sanitar Militar Cluj din al cărui comitet de conducere au făcut parte personalităţi de marcă ale Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Cluj.

În perioada 1995-1996 personalul medical din spital a participat la misiuni în cadrul UNAVEM III Angola și în cadrul Spitalului Militar de Campanie nr. 50 Somalia. Din anul 2005 medici si asistente din spital au participat la misiuni in IRAK și Afganistan.

În anul 2000 a fost declarat spital de urgență iar din data de 10 august 2001 a primit denumirea de Spitalul Militar de Urgență “Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca. Ultimii ani au adus o schimbare importantă a structurii spitalului cu dezvoltarea unor specialități medicale care au un rol important în creșterea calității asistenței medicale și alinierea la standardizarea actului medical în spitalele militare, conform strategiei șefului Direcției medicale.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 + 20 =