Pagina de istorie: Unde se află cea mai frumoasă ambasadă a României din lume

Este una dintre cele mai frumoase reşedinţe de ambasador pe care le deţine România şi este totodată unul dintre cele mai frumoase imobile din Paris, scrie RFI în Pagina de istorie.

Ziarul Le Figaro, cel mai vechi din Franţa, a publicat în 2018 o revistă sub numele de «Paris Secret» în care a adunat cele mai frumoase zece locuri mai puţin cunoscute din oraş, iar Ambasada României este unul dintre ele.

Clădirea, amplasată strategic între Arcul de Triumf şi Domul Invalizilor, a fost finalizată în perioada Belle Epoque. Nu este doar una dintre cele mai frumoase Ambasade ale României în lume, ci este totodată unul dintre cele mai impresionante imobile din Paris. Este vorba despre Palatul Béhague, numit iniţial Grand Hôtel.

Ambasada a fost construită în etape, prima parte fiind finalizată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, pentru ca ulterior construcţia să fie extinsă şi inaugurată, în forma pe care o ştim astăzi, la începutul secolului al XX-lea.

Statul român a plătit, în 1938, 5,5 milioane de franci pentru Palatul Béhague, care a devenit astfel primul sediu premanent al Ambasadei României în Oraşul Luminilor.

Palatul este un proiect complex, creionat şi finalizat de mai multe generaţii ale familiei Béhague. Bunica Martinei de Béhague a cumpărat terenul pe care se află în prezent ambasada, în 1863. Aceasta şi-a dorit aici un hotel în stil Ludovic al XV-lea. Arhitectul care a realizat palatul avea obiceiul de a reutiliza elemente de decor. Astfel că ușile clădirii sunt mai vechi decât Palatul, pentru că au fost recuperate din demolările altor palate. De exemplu, unele uşi provin de la un palat al lui Ludovic al XV-lea, iar lambriurile din bibliotecă au avut, şi ele, o altă viață.

Citiți mai multe pe RFI.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

four + 5 =