Un înalt prelat de la Vatican, ÎPS Claudio Maria Celli, arhiepiscop, participă la pelerinajul greco-catolicilor români de la Cluj, de Sfânta Marie Mică. Arhiepiscopul este membru al Consiliului Pontifical pentru Noua Evanghelizare și al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor.

Pelerinajul este organizat în fiecare an, de 8 septembrie, de sărbătoarea Nașterii Fecioarei Maria. În acest an, duminică, de la ora 08.30, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, alături de arhiepiscopul Claudio Maria Celli, precum și de numeroși preoți, călugări și călugărițe, dar și laici, vor porni în procesiune de la catedrala Schimbarea la Față de pe Bulevardul Eroilor. Ei vor merge pe jos până la mănăstirea Maicii Domnului, unde va fi oficiată o liturghie, la care sunt așteptați peste 1.000 de credincioși.

Anul trecut, la acest pelerinaj a participat arhiepiscopul greco-catolic de Petra și Philadelphia, ÎPS Joseph Gebara, unul dintre cei mai importanți clerici catolici din Iordania. Anul acesta, în procesiune, vor fi purtate și moaște ale Fericitului Iuliu Hossu, cardinal și episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, mort pentru credință în temnițele comuniste.

Congregația Surorilor Maicii Domnului este primul ordin călugăresc românesc, înființat în anul 1921, de către mitropolitul unit al Blajului, Vasile Suciu. Rolul călugărițelor era, inițial, să aibă grijă de orfanii din Primul Război Mondial. Treptat, în perioada interbelică, Congregația Surorilor Maicii Domnului s-a extins în Transilvania. La Cluj, călugărițele greco-catolice s-au dedicat îngrijirii copiilor și bolnavilor, precum și educării copiilor și tinerilor.

În anul 1948, când comuniștii au interzis Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, și Congregația Surorilor Maicii Domnului a intrat în catacombe. Mai multe zeci de călugărițe au cunoscut ororile temnițelor comuniste.

După anul 1990, Congregația Surorilor Maicii Domnului și-a reluat, oficial, activitatea. Mănăstirea centrală a ordinului a fost construită în Cluj-Napoca, în perioada 1998 – 2003. Acum 16 ani, ea a fost sfințită de Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Eminența Sa cardinalul Lucian Mureșan.

Cine este arhiepiscopul Claudio Maria Celli aflați de AICI

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *